Nyhetsarkiv

Fischer: Det måste bli tydligare vad som faktiskt gäller

Varuhusen måste begränsa antalet kunder för att minska smittspridningen. Samtidigt måste krav på munskydd införas i butikerna. Det anser Andreas Fischer, ordförande för Sjukhusläkarna i Stockholm.

– Vi har ju kunnat se i samband med Black Friday hur kunder har trängts i butiker, hur de nästan har klättrat på varandra. Det är ju inte okej! Munskydd kan vara ett sätt att skydda besökare i trånga utrymmen.

Andreas Fischer säger att det är uppenbart att många inte begriper de allmänna råd som finns. Av den anledningen måste myndigheterna skärpa restriktionerna och smittskyddsläkarna vara mer distinkta.

– Smittskyddslagen är entydig i fråga om det personliga ansvaret: Alla måste följa de allmänna råden. Men det måste bli tydligare vad som faktiskt gäller, säger han, och fortsätter:

– Ta frågan om munskydd till exempel. Här måste myndigheterna tydligt markera att det i vissa sammanhang kan vara ett bra skydd.

Vid sidan av det bör varuhus och butiker begränsa antalet kunder som handlar samtidigt fram till efter storhelgerna, enligt Andreas Fischer.

– Det är anmärkningsvärt att en myndighet som Folkhälsomyndigheten sitter och håller tummarna. I Sjukhusläkarna håller vi inte tummarna – vi knyter händerna, rullar upp ärmarna och jobbar hårt. Det är vad våra patienter och deras anhöriga förväntar sig av oss. Det finns säkert en och annan som också håller tummarna och ber samtidigt, men vi jobbar hårt, säger han.

– Om det fortsätter så här kommer våra medlemmar inte att få fira jul med sina familjer. Våra sjuka patienter kommer att bli fler och sjukare. Vi börjar redan nu få problem med vårdplatser och inom intensivvården.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera