Finska läkarförbundet oroliga att läkarna blir för många
Efter många år av läkarbrist i Finland hyser finska Läkarförbundet nu en oro för att det kanske utbildas för många läkare i Finland. ”Risken finns att vi i framtiden har ett överutbud av läkare” säger förbundets vice verksamhetsledare Hannu Halila, till Yle.
Siffror som finska Lännen Media tagit fram visar på att antalet finländare som studerar till läkare utomlands fördubblats under de senaste åren. Drygt 600 finländare utbildar sig nu utomlands, och under kommande år väntas drygt 100 läkare per år flytta tillbaka till Finland för att söka jobb.
Det gör att finska Läkarförbundet börjat föra fram frågan att antalet studieplatser i Finland bör minskas, för att ta i beaktande de som utbildar sig utomlands. De vanligaste länderna för finländska studenter är Sverige, Estland, Lettland och Rumänien. I Finland inleder i år 750 studenter sina läkarstudier. Finland har också kämpat med läkarbrist, i synnerhet på mindre orter, under en tid. Men det problemet håller på att lösa sig.
– De färskaste siffrorna från oktober 2015 visar att läkarbristen nu är fyra procent, medan andelen ännu för några år sedan låg på elva. Samtidigt har man ökat antagningen vid de finländska universiteten och har över 600 blivande läkare utomlands, säger Hannua Halila till Yle.
Professor Caj Haglund vid Helsingfors universitets medicinska fakultet är även han bekant med kritiken om att Finland är på väg mot ett överutbud av läkare.
– Det är många inom läkarkåren som redan nu tycker att vi producerar alltför många läkare på grund av den ökade antagningen. Man kan nästan säga att de utländska studerandena bildar en sjätte högskola utomlands, säger han till Yle.
Utvecklingen är likartad med den i Sverige, perkele…