”Finns flera stora frågetecken kring den här utredningen”

Utredningen av Rättsmedicinalverkets metod för medicinsk åldersbedömning i asylprocessen ska vara färdig 2024. Tidsaspekten får nu kritik från Svenska Läkaresällskapet som också lyfter fram problem med expertgruppens sammansättning.
– Det finns flera stora frågetecken kring den här utredningen och dess expertgrupp. Det känns tråkigt med tanke på hur viktig granskningen är, säger Mikael Sandlund, ordförande i Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik.
Nyligen blev det känt att justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) utsett en expertgrupp som ska ge stöd till utredningen som ska granska Rättsmedicinalverkets metod för medicinsk åldersbedömning i asylprocessen.
Planen är att utredningen ska redovisas senast den 31 maj 2024. En första redovisning i uppdragets del som avser granskning av metoden samt det aktuella vetenskapliga kunskapsunderlaget, respektive beskrivningen av frågan ur ett internationellt perspektiv, ska lämnas senast den 11 juni 2021.
– Till följd av coronapandemin har inflödet av asylsökande varit i princip obefintligt, såvitt jag förstår, men pandemin kommer ju inte att vara för evigt. Och i takt med att inflödet av asylsökande ökar blir ju de medicinska åldersbedömningarna åter aktuella, säger Mikael Sandlund.
– Så länge inget annat sägs används ju metoden fortfarande. Man har förändrat lite i sina sätt att beskriva resultatet, det vill säga svara till myndigheter och domstolar, men i stort är det samma metod vilket kan vara mycket allvarligt om det är så att den innebär oacceptabel osäkerhet.
Vad är du mest kritisk emot?
– Det handlar ju till stor del om brister i rättssäkerheten i och med att det kan uppstå felaktigheter i åldersbedömningarna på grund av metoden. Det finns en rad frågetecken om tillförlitligheten och precisionen. Ur ett läkaretiskt perspektiv är det särskilt allvarligt när medicinska metoder används i rättssammanhang på ett sätt som inte överensstämmer med vetenskap och beprövad erfarenhet, säger Mikael Sandlund.
En av deltagarna i expertgruppen är Elias Palm, avdelningschef på Rättsmedicinalverket, som har varit med och utvecklat metoden och argumenterat för dess fördelar. Bland deltagarna i gruppen finns också Jonas Bergström, enhetschef på Socialstyrelsen, Åsa Evrensel, verksamhetsexpert på Migrationsverket och Elizabeth Åhsberg, projektledare på Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.
Mikael Sandlund poängterar det faktum att de förordnade experterna i utredningen delvis är de personer som har försvarat det kontroversiella metodvalet för medicinska åldersbedömningar. Följden av detta faktum blir, enligt honom, att det finns anledning att hålla ett ”öppet öga” mot vad utredningen presterar i form av oberoende vetenskaplig granskning.
– Det är klart att man blir besviken och frågande när man ser att delar av expertgruppen utgörs av personer som har försvarat metoden. Det signalerar inte direkt att utredningen kommer att göra en opartisk genomlysning, säger han.
Läs mer: ”Rättsläkare riktar skarp kritik mot att utredning dröjer”
Det var i juni som Maria Eka, chefsrådman i Förvaltningsrätten i Stockholm, utsågs till regeringens särskilda utredare. Syftet med uppdraget är, enligt direktiven, mer exakt att stärka ”grunden för med vilken säkerhet det går att uttala sig om sannolikheten för att personer med okänd ålder är över eller under 18 år med hjälp av Rättsmedicinalverkets tillämpade metod”.
Utredningen ska vidare, som redan nämnt, belysa frågan ur ett internationellt perspektiv. Men den internationella expertisen om medicinska åldersbedömningar lyser med sin frånvaro i expertgruppen, framhåller Mikael Sandlund.
– I mina ögon hade det varit naturligt att anlita experter från andra länder, som har goda kunskaper om åldersbestämningar, inte har positionerat sig i debatten och dessutom inte arbetar på en myndighet eller liknande med allt vad det innebär av lojaliteter och hänsynstaganden, säger han.

Tommie Olofsson, tidigare avdelningschef på Rättsmedicinalverket i Uppsala, instämmer i kritiken.
– Elias Palm har ju varit en av de ivrigaste tillskyndarna av metoden och nu ska han i praktiken utreda sig själv. Det är klart att det blir en jävssituation, vilket är oerhört problematiskt. Men även Socialstyrelsen och Migrationsverket har ju fingrarna djupt i syltburken, säger han.
– Samtidigt är det tydligt att det saknas riktiga, opartiska experter och internationella sakkunniga på medicinska åldersbedömningar (MÅB) i gruppen. Om man nu ska ha med partiska experter som har argumenterat för metoden hade man åtminstone kunnat ha med någon kritiker i gruppen också.
Han anser på ett mer övergripande plan att det i sig är problematiskt att Sverige ska utreda Sverige, särskilt med tanke på att landet sticker ut i en internationell jämförelse i frågan om åldersbedömningar.
– Risken är att utredningen blir en form av beställningsjobb. Det ligger i farans riktning…
Tommie Olofsson var en av läkarna som förra året fick Sjukhusläkarnas pris Årets Visslare efter att ha slagit larm om metoden på Rättsmedicinalverket. Han har även kritiserat att tillsättningen av utredningen drog ut på tiden.
Läs mer: ”Visselblåsarna: Metoden är inte värdig en rättsstat”
– Det känns cyniskt att det överlag tar så lång tid. Det känns som att man försöker lösa många problem genom att förhala saker och ting. Utredningen ska ju vara klar 2024, även om ett delbetänkande ska vara klart till sommaren. Hur många asylsökande som berörs är kvar då och kan få sin sak prövad?
Ingrid Eckerman, pensionerad allmänläkare med ett starkt engagemang för mänskliga rättigheter, är en annan som har reagerat mot utredningen och expertgruppens sammansättning. I likhet med Mikael Sandlund och Tommie Olofsson är hon inte minst kritisk mot att expertgruppen delvis består av starka förespråkare för metoden, medan de som kritiserat tillvägagångssättet saknas.
– Allt tycks bäddat för att utredningen gör samma slutsats som Socialstyrelsen: Att metoden är användbar för åldersbedömning av asylsökande ungdomar. Allt blir frid och fröjd, ingen har gjort fel. Ytterligare en rättsskandal att lägga till handlingarna…

Utredare Maria Eka anser att kritiken mot utredningen hamnar fel. Hon framhåller att de som är förordnade som experter i granskningen tillför sin kompetens och sina erfarenheter, vilket hon utgår från kommer att bli värdefullt.
– Vi kommer ju också att ha kontakt med andra personer som på motsvarande sätt är kunniga och erfarna inom området, men kan företräda andra uppfattningar. När det gäller internationell expertis bedömer jag att vi får in underlag även från experter i andra länder. Expertgruppen kan eventuellt också utökas efter hand, om det finns behov av det, säger hon, utan att vilja specificera mer vilka personer som man planerar att kontakta.
Hon instämmer i att det är en lång utredningstid, men pekar på att en bidragande orsak till den långa tidsperioden är att utredningen ska se till att en eller flera forskningsstudier genomförs i syfte att utöka det vetenskapliga kunskapsunderlaget.
Du har dömt i ett antal mål där det förekommit underlag för medicinsk åldersbedömning i din roll som domare på Förvaltningsrätten. Hur ser du på det?
– Att jag har dömt i mål där medicinsk åldersbedömning har åberopats kan, som jag ser det, underlätta förståelsen för de komplexa frågor som utredningen gäller.
Johan Rahm, kommunikationschef på Rättsmedicinalverket, svarar för myndighetens räkning. Rahm säger att RMV har blivit ombett av regeringen att nominera en expert till utredningen.
– Vi utgår från att vår huvudsakliga uppgift i utredningen handlar om att bidra med kunskap om den metod som Rättsmedicinalverket använder och kunna berätta om de avvägningar som gjordes. Om regeringen ber oss om att bidra med kunskap som de anser behövs gör vi naturligtvis det.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson skriver i en kort kommentar att expertgrupper som knyts till kommittéväsendet i regel bland annat består av tjänstemän från berörda departement och experter från myndigheter vars ansvarsområde berörs av uppdraget.
– Kommittéväsendet är oberoende i förhållande till regeringen. I detta fall leds utredningen av en särskild utredare, som personligen leder utredningen och ansvarar för slutresultatet. Det är utredarens sak att bestämma när och hur en expert ska bistå kommittén och vad som i övrigt ska gälla för expertens medverkan i arbetet.
Regeringen och förvaltningsrätten verkar ha glömt Regeringsformen och Förvaltningslagen.
I ingressen till artikeln om ”Finns flera stora frågetecken kring den här utredningen” står det:
”-Det finns flera stora frågetecken kring den här utredningen och dess expertgrupp. Det känns tråkigt med tanke på hur viktig granskningen är, säger Mikael Sandlund, ordförande i Svenska Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik.”
Jag tackar Mikael Sandlund, ordförande i Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik, för hans mod att visa på de underligheter som synes finnas över valet av experter.
En utredning som denna ska givetvis bemannas med personer som uppfyller Regeringsformens 1 kapitel 9 § där det krävs att tjänstepersoner ska följa ”9 § Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör offentliga förvaltningsuppgifter ska i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iaktta saklighet och opartiskhet. Lag (2010:1408).”
Denna grundlag kräver att tjänstepersoner är opartiska och sakliga, man får inte ljuga eller ”lag vränga”.
Sedan kommer Förvaltningslagen (2017:900) (FL).
”Jäv
16 § Den som för en myndighets räkning tar del i handläggningen på ett sätt som kan påverka myndighetens beslut i ärendet är jävig om
1. han eller hon eller någon närstående är part i ärendet eller annars kan antas bli påverkad av beslutet i en inte oväsentlig utsträckning,
2. han eller hon eller någon närstående är eller har varit ställföreträdare eller ombud för en part i ärendet eller för någon annan som kan antas bli påverkad av beslutet i en inte oväsentlig utsträckning,
3. han eller hon har medverkat i den slutliga handläggningen av ett ärende hos en annan myndighet och till följd av detta redan har tagit ställning till frågor som myndigheten ska pröva i egenskap av överordnad instans, eller
4. det finns någon annan särskild omständighet som gör att hans eller hennes opartiskhet i ärendet kan ifrågasättas.
2 st Om det är uppenbart att frågan om opartiskhet saknar betydelse, ska myndigheten bortse från jäv.
17 § Den som är jävig får inte ta del i handläggningen av ärendet och inte heller närvara när ärendet avgörs. Han eller hon får dock utföra sådana uppgifter som inte någon annan kan utföra utan att handläggningen försenas avsevärt.
18 § Den som känner till en omständighet som kan antas göra honom eller henne jävig ska omedelbart anmäla detta till myndigheten.
2 st En myndighet ska pröva en jävsfråga så snart som möjligt.
3 st Den som jävet gäller får ta del i prövningen av jävsfrågan endast om det krävs för att myndigheten ska vara beslutsför och någon ersättare inte kan kallas in utan att prövningen försenas avsevärt.”
Att flera personer som arbetar på NFC och använt sig av de metoder som ska utvärderas sedan kallas att ingå i utredningen måste betraktas som jäv och brott mot FL 16 §. Vederbörande är också skyldig i enlighet med FL 18 § självmant ange sitt jäv. Inte heller de som protesterat mot NFC:s metod kan anses vara ojäviga.
Maria Eka, chefsrådman i Förvaltningsrätten i Stockholm uttalar sig i Läkartidningen som regeringens särskilda utredare i ärendet:
”Hon konstaterar att hon själv dömt i ett visst antal mål där det förekommit underlag för medicinsk åldersbedömning, i sin roll som domare på Förvaltningsrätten i Stockholm, där Migrationsdomstolen ingår.”
Här förklarar Maria Eka sig själv som jävig. Fast sedan försöker hon undanröja sitt erkända jäv genom att påstå:
”– Men i övrigt har jag för egen del ingen historik själv i den här frågan och jag ser därför mig själv som oberoende.”
En tjänsteperson kan inte själv avgöra huruvida den är ojävig då frågan kommer upp, se FL 17 och 18 §§. Tyvärr har förvaltningsdomstolarna en tendens att till synes underlåta att beakta klara jäv, därav Maria Ekas svar.
Det måste betraktas som synnerligen besynnerligt att regeringen synes sakna kunskap om de lagar som styr våra myndigheter och utredningar när man utser helt klart jäviga personer både som särskild utredare och som experter.
Att de utsedda personerna inte omedelbart avsäger sig uppdraget i enlighet med FL 18 § synes visa på att dessa utsedda myndighetspersoner även de saknar tillräcklig kunskap om RF och FL.
Det synes som om regeringen vill ha ett svar som passar regeringen, inte vetenskapen.
I andra länder brukar detta regeringens och utredningsexperternas beteende kallas korruption.