Nyhetsarkiv

Finanslandstingsråd uppmanar sjukhusdirektörer: ”Ta eget ansvar för läkarnas schemaläggning”

Under fredagsmorgonen hade finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) ett möte med länets sjukhusdirektörer. Här slog hon fast att de själva har ansvar för schemaläggning av sjukhusens läkare. Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening, är försiktigt optimistisk, men skeptisk. – De har sagt detta förut, säger han.

Läkarnas schemaläggning inte ska styras av landstinget utan av sjukhusen själva utifrån respektive sjukhus förutsättningar. Det slog Iréne Svenonius, (M), finanslandstingsråd fast i ett möte med länets sjukhusdirektörer under fredagsmorgonen.

Men det handlar inte om ett nytt beslut som ska gå via landstingsfullmäktige, utan om ett tydliggörande av det beslut som fattades för två år sedan om schemaläggning av läkare.

Beslutet från 2016 gäller ännu, konstaterar Irene Svenonius.

– Men om det kommer att krävas politiskt beslut som tydliggör att det är sjukhusdirektörerna som ansvarar för schemaläggningen av läkare, då får vi fatta det, säger hon.

Varför möter du dem och slår fast detta först nu? 

– Det har diskuterats mycket kring beslutet och hur det ska tolkas och jag tyckte det var viktigt att själv träffa sjukhusdirektörerna så att de förstår vad beslutet innebär, säger Irene Svenonius till Sjukhusläkaren.

Det är inte politikerna på landstingshuset som fattar beslut om hur man ska göra på varje sjukhus, betonar Svenonius.

– Vad man behöver göra är att ändra schemaläggningen så att verksamheten fungerar bättre. Men beslutet har tolkats som att alla ska schemaläggas mellan 7 och 21, men det är inte syftet. Besluten ska i stället fattas lokalt ute i verksamheten, säger hon.

Johan Styrud.

Men Johan Styrud, ordförande Stockholms läkarförening, är tveksam till om sjukhusdirektörerna kommer att ta budskapet till sig, även om han hoppas på det.

– Politikerna har sagt detta förut, men sjukhusen har inte vågat göra något, utan lyder blint. Vi i Läkarförbundet vill gärna se att anpassar schemat efter verksamhet, inte politiska beslut, säger Johan Styrud till Sjukhusläkaren.

Frågan om förläggning av ordinarie arbetstid fram till klockan 21 är en omdiskuterad fråga i Stockholm sedan landstingets beslut 2016, som tolkades som att läkare inom sjukhusets dygnet runt- verksamheter i högre grad skulle schemaläggas inom intervallet 07-21.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera