Nyhet

”Fikrus fall har väldigt hög prioritet”

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien i fyra år och missnöjet med den svenska regeringens insats lyfts med jämna mellanrum. Patric Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementet, är medveten om kritiken, men försäkrar att Fikru Marus fall har hög prioritet hos UD.

– Jag kan säga att vi ser allvarligt på det nya åtalet och har många frågor kring det – det är vi väldigt tydliga med i vår dialog med etiopiska företrädare. Vi kräver också från etiopiska myndigheter att de ska kunna bevisa de här anklagelserna som de riktar mot honom.

Patric Nilsson är kansliråd på Utrikesdepartementet och den som bäst kan svara på vad UD gör och har gjort för Fikru Maru under de fyra år som passerat. Det finns de som menar att man inte gjort tillräckligt eller satt tillräckligt hård press.

– Vi får finna oss i att vi kan få viss kritik med tanke på att vi inte kan redogöra exakt för hur vi agerar i varje enskilt fall. Det har vi förståelse för, men tro mig: Fikru Marus situation har en väldigt hög prioritet, säger han.

UD fokuserar nu på att se hur den juridiska processen fortlöper och har varit på plats vid samtliga rätte­gångstillfällen.

– Men man måste också skilja på att det är försvars­advokatens roll att försvara – för oss är det väldigt viktigt att man inte skjuter upp processen och att rätte­gången fullföljs, säger Patric Nilsson och fortsätter:

– När det gäller Fikru Marus hälsoläge så anser vi att han ska få vård utanför Etiopen, det har vi också varit tydliga med och sagt under en lång tid under den juridiska processen.

Patric Nilsson är medveten om att det konsulära tillträdet till fängelset där Fikru Maru sitter har varit obefintligt mellan september och till mitten av maj.

– Ja, det var en tid när det var svårt och det fanns olika skäl till detta. Det är klart att vi har haft en dialog där vi har sagt att vi vill ha konsulärt tillträde och att vi enligt Wienkonventionen ska få det, och nu har vi fått det.

Att Fikru Maru nyligen friades från de tidigare anklagelserna om korruptionsbrott av den etiopiska högsta domstolen vill inte Patric Nilsson kommentera, mer än att han konstaterar att högsta domstolen valt att frikänna honom.

– Både statsministern och utrikesministern har tagit upp Fikru Marus ärende vid ett flertal tillfällen. Det handlar då bland annat om att vi på politisk nivå har påtalat hur allvarligt det humanitära läget är, oavsett den juridiska processen.

Warning: array_push() expects parameter 1 to be array, string given in /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php on line 1873 Warning: array_search() expects parameter 2 to be array, string given in /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php on line 1874 Fatal error: Uncaught Error: Cannot unset string offsets in /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php:1874 Stack trace: #0 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php(1937): get_related_posts(22749) #1 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/single.php(469): more_articles(22749) #2 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(77): include('/storage/conten...') #3 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #4 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #5 {main} thrown in /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php on line 1874