Nyhetsarkiv

Fikru Marus fall till parlamentet

Fikru Maru fick inget besked på midsommarafton. Den etiopiska domstolen är osäker på om den har mandat att fatta beslut om att lägga ned fallet och har överlåtit frågan åt parlamentet.

Det meddelade domstolen vid förhandlingarna i fredags, 19 juni, enligt Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat. Uppgifterna har han fått av Emy Maru, Fikru Marus dotter, och de etiopiska advokaterna.

Något liknande ett konstitutionsutskott i det etiopiska parlamentets överhus, House of Federation, har nu att ta ställning till om domstolen har mandat att lägga ner målet.

Det är märkligt att domstolen efter så lång tid kommer underfund med att den inte kan besluta om ett frisläppande, anser Hans Bagner.

– De hade nog inte haft någon anledning att ställa frågan om de tänkt fälla honom, det hade de väl sannolikt haft rätt att göra, men domstolen vågar tydligen inte ta ställning till att fria honom.

Domstolen har satt 20 juli som nästa datum för besked, men det tror Hans Bagner är en osannolik tidsplan.

När ärendet nu har överlämnats till de etiopiska politiska myndigheterna, ser Hans Bagner inga skäl för Sverige att inte engagera sig i den fortsatta hanteringen av Fikrus fall.

– Nu måste vi få till stånd ett möte med UD för att utverka deras aktiva engagemang.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-06

Tema: Cancer/väntetider/standardiserade vårdförlopp / Julquiz / Dansk sjukvård / Förenade anställningar / Patientinflytande / Helgläsning

Prenumerera