Nyhetsarkiv

Fikru Marus advokat: ”Är tämligen kaotiskt”

Förra måndagen tändes hoppet om att Fikru Maru skulle kunna släppas fri under förra veckan, men ännu en gång dröjer beskedet. Enligt advokaten Hans Bagner, som kallar det hela för en verklig mardröm, har ärendet åter fastnat i den etiopiska byråkratin.

En dryg vecka har gått sedan domstolen i Addis Abeba meddelade att man funnit den svenske hjärtläkaren Fikru Maru skyldig till ”kännedom om korruption på ministernivå”. Förra måndagen kom också beskedet att han döms till fyra år och åtta månaders fängelse, ett besked som mottogs med blandade känslor och väckte förhoppningen om att hela historien snart kan nå sitt slut.

Fikru Marus svenske advokat, Hans Bagner, kallade beskedet om att hans klient ansågs skyldig för ”både beklagligt, men också ett steg framåt”. Om domen sa han tidigare i veckan:

– De försöker naturligtvis döma ut maximalt straff, samtidigt som de sneglar på att han omedelbart behöver komma under vård. Om jag har förstått systemet rätt så kommer han att få räkna av en tredjedel av strafftiden. Han har då hunnit sitta av nettostraffet och skulle därför kunna bli frisläppt. Och det är det som är det viktiga just nu.

Förhoppningen var att Fikru Maru, som fortfarande vårdas på sjukhus, skulle kunna släppas fri under den här veckan, men precis som tidigare i det här fallet dröjer beskeden. Den här gången handlar det, enligt Hans Bagner, om ett dokument som ska skickas mellan tre instanser – från det häktningsfängelse där Fikru Maru suttit i tre och ett halvt år, via det fängelse där han skulle ha avtjänat sitt straff, till domstolen. Först efter att det nått hela vägen fram kan domstolen fatta beslut om att Fikru Maru suttit av den del av straffet som krävs och därför kan släppas fri.

– Häktningsfängelset säger att de har skickat pappren, men på det andra fängelset säger man att man inte fått dem. Det hela är tämligen kaotiskt och ingen verkar veta vad de ska göra. Resultatet har därför blivit att det inte händer någonting alls, säger Hans Bagner.

Nästa steg är enligt Hans Bagner att försöka föra ärendet vidare i den etiopiska administrationen.

– Vi kanske försöker föra upp det på en högre nivå så att det blir ett avslut. Vi har inte kommit dit ännu, men det kan bli aktuellt i början av nästa vecka, säger han och fortsätter:

– Just nu flyter allt bara omkring, precis som hela processen som har dragit ut på tiden i tre och ett halvt år utan att det hände något förrän efter nästan två år. Tyvärr har vi igen fastnat i en byråkrati, vilket är särskilt oroväckande med hänsyn till Fikrus hälsotillstånd.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera