Nyhetsarkiv

Fikru Maru väntar fortfarande på besked

Snart fyra veckor har gått sedan den svenske hjärtläkaren Fikru Maru fick sin dom av domstolen i Addis Abeba. Och fortfarande befinner man sig i ett byråkratiskt vacuum, enligt advokat Hans Bagner. Samtidigt kräver Fikru Marus medicinska tillstånd att han inom kort måste opereras.

– För en utomstående handlar det om att skicka papper mellan olika myndigheter, men nu har det gått tre veckor drygt och det har ännu inte kommit på plats, säger Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat.

Precis som tidigare handlar väntan om att ett intyg, med en rekommendation om Fikru Marus straffnedsättning, ska nå domstolen i Addis Abeba. Först efter det kan beslut om hans eventuella frigivning fattas.

Men det faktum att Fikru Maru vårdas på sjukhus, och inte befinner sig på det fängelse där han skulle ha varit, innebär ett administrativt problem för berörda myndigheter, menar Hans Bagner som också säger att man från början varit medveten om att processen kan ta tid.

– I början sa de att den här övningen tar en eller två veckor, men nu har det gått drygt tre veckor och då har man nu passerat deras egen bedömning om hur lång tid det borde ta, säger han.

Fikru Marus dotter, Emy Maru, som befinner sig i Addis Abeba säger till tidningen helahälsningland.se att läkarna på plats inte vill genomföra den operation som behövs, eftersom det inte är rätt förhållanden. Men också att hennes pappas ”medicinska tillstånd inte tillåter att han fortsätter vara obehandlad”.

– Får vi inget besked den här veckan måste vi inrikta oss på att operera honom här senast nästa vecka. Det innebär stora risker när läkarna själva inte tycker att det är rätt förhållande för den behandlingen här, säger Emy Maru till helahälsningland.se.

Hon säger också att den svenska ambassaden i Addis Abeba har hjälpt till med kontakterna med etiopiska myndigheter, men att det hittills inte gett resultat.

Jan Sadek, ambassadör i Addis Abeba, säger till SVT Nyheter Gävleborg att det under de senaste dagarna skett påtryckningar från den svenska regeringen.

– Det handlar om att vår statsminister har talat med den etiopiske premiärministern och utrikesministern har varit i kontakt med sin kollega här. De har framfört hur viktig den här frågan är för den svenska regeringen. När vi har de kontakterna som en utmärkt plattform på hög nivå så kan jag själv arbeta med de etiopiska myndigheterna och med enskilda personer som vi tror kan vara hjälpsamma för att lösa frågan.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera