Fikru Maru opererades under måndagen

Under måndagen opererades Fikru Maru i Addis Abeba. Inför operationen skrev han ett brev som nu Svenska Dagbladet publicerar.

Fikru Maru opererades under måndagen på Black Lion Hospital i Addis Abeba. Svenska Dagbladet rapporterar idag att den gick över förväntan och publicerar samtidigt ett brev som Fikru Maru själv skrev innan operationen. Bland annat skriver han att förhoppningen ”om patientsäker och optimal vård hemma i Sverige” slogs i spillror i och med det att det nya åtalet kom. Också att han efter att ha diskuterat saken med både familj och läkare kom fram till att en operation i Etiopien gav den största chansen att överleva.

Fikru Maru skriver också: ”Hur det slutar vet jag inte. Men jag vet att det är många människor som stöttar mig, tror på mig och vet att jag ägnat mitt liv åt att rädda människor. Och trots de falska anklagelser som nu försöker förstöra mig hoppas jag innerligt att sanningen om den hedervärda sak jag ville göra får leva kvar.”

Läs hela brevet här.

Ur Sjukhusläkaren 2020-05

Danmarks sjukvårdssystem värnade den vanliga vården – Sverige misslyckades / Ledaren: Danmarks siffror visar hur 21 fristående ”länder” drabbar sjukvården / Experimentet som gav de äldre livslusten tillbaka / IVA vid Södertälje sjukhus använde försvarsmaktens metoder för omhändertagande av personal / Italientema: Han larmade världen och hjälteförklarades – hur tänker han nu? / Så belönade regionerna de som kämpat mot pandemin