Nyhetsarkiv

Fikru Maru har fått sin dom

Enligt SVT Nyheter Gävleborg har domstolen i Addis Abeba funnit Fikru Maru skyldig till det brott han anklagats för. Advokaten Hans Bagner säger att beskedet är beklagligt, men också ett steg framåt.

Domen mot den svenske läkaren Fikru Maru har gång på gång skjutits upp, senast i förra veckan då de poliser som skulle ha fört honom till rättssalen inte fått order om att utföra uppdraget. Enligt SVT Nyheter åkte idag domstolen istället till det sjukhus där Fikru Maru vårdas efter att hans lunga kollapsat för att meddela domen.

– De frågade, vill du försvara dig eller inte? Han låg där trött och tagen, kopplad till dränage och syrgas och svarade att han är oskyldig men väljer att inte försvara sig eftersom han inte har hälsan utan behöver akut sjukvård. Domstolen fattade då ett snabbt beslut och fällde honom på plats på sjukhuset där han låg i sin säng, säger Fikru Marus dotter Emy Maru till SVT.

Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, tycker att beskedet i sig är beklagligt.

– Men det är faktiskt också ett steg framåt. Vi har i ett och halvt års tid varit extremt angelägna om att få en dom istället för att vid ett flertal tillfällen få besked om att den av olika anledningar varit uppskjuten. Det är klart att vi hade hoppats på en annan utgång. Samtidigt får man nog vara realistisk och säga att det inte var särskilt sannolikt att de etiopiska myndigheterna skulle säga att han var oskyldig, efter att ha hållit honom häktad i tre och ett halvt år, säger han.

Enligt SVT kommer påföljden att meddelas på måndag och Hans Bagner hoppas att Fikru Maru då ska kunna släppas.

– Nu kan Etiopien rädda ansiktet genom att hålla honom skyldig, men ge honom ett straff som blir avräknat mot hans häktningstid och släppa honom så att han kan få läkarbehandling så fort som möjligt efter måndagen. Vi har förberett en transport och räknar med att vi kan få ett konkret besked redan på måndag.

Hur är hans hälsotillstånd?

– Det är absolut dåligt. Och han har inte blivit piggare och gladare av att han fick det här beskedet. Man håller tummarna, något annat kan man inte göra, eftersom läkarna inte har någon möjlighet att hjälpa honom där nere. Vad jag förstår på läkarna är hans lunga i mycket dåligt skick.

Även akutläkaren Katrin Hruska, som tidigare besökt Fikru Maru i Etiopien, tog emot domstolens besked med blandade känslor.

– Det är klart att man hade velat att han skulle bli frikänd, men på något sätt har man ju gett upp det i och med att det finns en sån tidspress. Och eftersom han avstått att försvara sig så har vi räknat med att han skulle befinnas skyldig.

Förhoppningen är att domstolen ska lämna besked om påföljden på måndag, men Katrin Hruska känner ändå en oro för att även det beskedet kan komma att dröja.

– Det går fortfarande inte att lita på att det faktiskt händer något på måndag. Sen finns oron för att han får ett långt straff och då måste söka nåd, vilket också kan bli en lång process. Får han under fem år så låter det som om han skulle kunna få komma hem, eftersom han har gjort tre och ett halvt år och kan få nedsatt straff eftersom han har goda vitsord. Men får han femton år så blir det jobbigt.

Katrin Hruska pratade med Fikrus dotter Emy Maru, som befinner sig i Etiopien, under fredagen och enligt hennes rapporter är läget just nu stabilt dåligt.

– Han har den här pneumothoraxen och den har blivit lite sämre än vad det var för några veckor sen. När man gjorde en ny skiktröntgen i förra veckan så verkade den ha byggt på sig och det fortsätter komma luft från dränaget.

Riskerna för att Fikru Marus tillstånd ska förvärras ytterligare blir större ju längre tiden går.

– Han har klarat sig länge än vad alla trodde, så han har ju haft turen på sin sida. Det var en kritisk situation i förra veckan, när dränet åkte ut, och om Emy inte hade varit på plats så är det inte säkert att han hade klarat sig. Det är hela tiden ett spel med risker.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera