Nyhetsarkiv

Fikru Maru förd till sjukhus

Fikru Maru har nu suttit fängslad i Etiopien i tre år.

Den fängslagde hjärtläkaren Fikru Maru, som sitter fängslad i Etiopien har drabbats av en kollapsad lunga och har förts till sjukhus, rapporterar SVT Nyheter. Samtidigt har oroligheter brutit ut på Kilintofängelset där han sitter fängslad.

Fikru Marus dotter Emy Maru säger till SVT att hennes pappas tillstånd är stabilt, men att hon är orolig för att han ska flyttas tillbaka till fängelset. Enligt etiopiska medier så har det både varit skottlossning och en brand på fängelset, efter att myndigheterna ska ha infört nya regler för de fängslade. Emy Maru har fått information av sin kusin på plats i Etiopien.

– Från och med i dag skulle fångar bara få torr mat, bröd och liknande. Det här i kombination med tidigare regler riktade mot politiska fångar skapade ett tumult, som kan ha vållat branden, säger Emy Maru till SVT.

Fikru Maru ska ha förts till sjukhus innan tumultet uppstod. Men Emy Maru är orolig för att han ska flyttas till fängelset, där rök och dålig mat kan vara mycket farligt för Fikru Maru. Hon är också skarpt kritisk mot Sveriges agerande.

– Det är uppenbart att det inte finns någon rättsprocess mot min pappa. Hur länge ska det här tillåtas. Det är Etiopien som agerar, men Sverige står bara som åskådare. Man kan göra sig hörd. Och EU måste också göra något. Etiopien får ju EU-bistånd, säger Emy Maru.

UD:s presskommunikatör Katarina Byrenius-Roslund säger till SVT att Sverige fortsätter ta upp fallet med etiopiska företrädare på hög nivå, men kan i övrigt inte kommentera Fikru Marus hälsoläge.

Samtidigt kommer EU-parlamentarikern Bodil Valero (MP) från Gävle lyfta Fikru Marus fall till EU-kommissionen. Hon kommer ställa en fråga till EU-kommissionen om hur fallet hanteras, vilket då kommer leda till att EU-kommissionen kommer behöva ställa samma fråga till de etiopiska myndigheterna, och kanske på så sätt kunna sätta press på dem.

– Frågan kommer formellt att ställas till EU-kommissionen nästa vecka och sedan kommer kommissionen att be de Etiopiska myndigheterna att redovisa vad som händer i fallet, säger Bodil Valero till SVT.

Det senaste besked Fikru Maru fått var att han skulle få en dom i augusti, innan den etiopiska domstolen gick på sommarledighet. Någon dom fick han inte, utan i stället ställdes nya krav på bevis för Fikru Marus oskuld. Fikru Maru fängslades i april 2013, anklagad för att vara inblandad i en muthärva runt landets tidigare tullminister i samband med att han anklagats för att smuggla in sjukvårdsmaterial. Fikru Maru befann sig i sitt gamla hemland Etiopien för att hjälpa till att bygga upp ett hjärtsjukhus.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-06

Tema Klimat / Vad säger forskarna? / Vad gör regionerna? / Goda exempel och smarta lösningar / Krönikor / Stor enkät – Vad önskar du av 2023?

Prenumerera