MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Fikru Maru får vänta ytterligare på dom

Fikru Maru får vänta ytterligare minst två veckor på att få sin dom i målet som rör brott mot Etiopiens terroristlagstiftning. Hans Bagner, hans svenske advokat, hoppas att vi nu ser början till slutet på en lång och märklig process.

Rättegången mot den svenske hjärtläkaren Fikru Maru inleddes för drygt ett år sedan och har, enligt hans svenske advokat Hans Bagner, på grund av domstolens bristande processledning dragit ut på tiden. Vid förhandlingen i augusti i fjol meddelade domstolen att rättegången skulle återupptas först i januari 2018, eftersom åklagaren inte kunde få kontakt med många av de personer som skulle vittna – något som Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, kallade för ”en helt oacceptabel processledning”.

Förhandlingarna mot Fikru Maru återupptogs i början av detta år och en dom skulle egentligen ha avkunnats för några dagar sedan. Först i dag, fredag, meddelade domstolen att endast två vittnen av de 28 ytterliga vittnen som åklagaren vill höra skall få höras vid en fortsatt förhandling, som ska äga rum den 26 januari. Kort därefter ska dom avkunnas. Av tidigare erfarenhet kommer det nog att dröja till någon gång under februari innan domen kommer, menar Hans Bagner.

– Vi har kraftfullt motsatt oss åklagarens processföring och det verkar som domstolen till slut har hörsammat våra invändningar. Det känns som om domstolen nu har tagit ett fastare grepp om processen genom den processledning som vi hela tiden framhållit att domstolen borde utöva. De ständiga uppskov som åklagaren beviljats kan närmast ses som en  tortyr-liknande behandling av en person som suttit häktad under mer än 4,5 år. Kanske kan man se början till slutet av denna mardröm som Fikru Maru har fått genomlida!, säger han.

Warning: array_push() expects parameter 1 to be array, string given in /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php on line 1873 Warning: array_search() expects parameter 2 to be array, string given in /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php on line 1874 Fatal error: Uncaught Error: Cannot unset string offsets in /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php:1874 Stack trace: #0 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php(1937): get_related_posts(24206) #1 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/single.php(469): more_articles(24206) #2 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-includes/template-loader.php(74): include('/storage/conten...') #3 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('/storage/conten...') #4 /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/index.php(17): require('/storage/conten...') #5 {main} thrown in /storage/content/36/4002236/sjukhuslakaren.se/public_html/wp-content/themes/shl/functions.php on line 1874