Nyhetsarkiv

Fikru Maru döms till fängelse

Den svenske läkaren Fikru Maru döms till fyra år och åtta månaders fängelse för ”kännedom om korruption på ministernivå”, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt SVT Nyheter meddelande domstolen i Addis Abeba på måndagen att den svenske hjärtläkaren Fikru Maru döms till fyra år och åtta månaders fängelse. I fredags beslutade man att döma honom för ”kännedom om korruption på ministernivå”.

Hans Bagner, Fikru Marus svenske advokat, menar att det straffet är vad man hade kunnat förvänta sig efter att man funnit honom skyldig till anklagelserna.

– De försöker naturligtvis döma ut maximalt straff, samtidigt som de sneglar på att han omedelbart behöver komma under vård. Om jag har förstått systemet rätt så kommer han att få räkna av en tredjedel av strafftiden. Han har då hunnit sitta av nettostraffet och skulle därför kunna bli frisläppt. Och det är det som är det viktiga just nu, säger han och fortsätter:

– Det är nu som fängelsemyndigheten blir inblandad och som ska avgöra om Fikru ska få avräkna en tredjedel av strafftiden. Vi hoppas att denna fråga kommer att bli hanterad inom kort.

Katrin Hruska, akutläkare som tidigare besökt Fikru Maru i Etiopien, har precis tagit emot nyheten om straffet när Sjukhusläkaren når henne.

– Vi tror att det är bra nyheter, men det är alltid svårt att veta. Förhoppningen har ju varit att han skulle kunna bli fri om straffet blev under fem år, säger hon.

Enligt SVT Nyheter döms Fikru Maru också till att betala runt 3 000 dollar i böter.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera