Nyhetsarkiv

Fikru Maru fortsatt fängslad

Det fanns stora förhoppningar när rättegången till slut inleddes för den svenska hjärtläkaren Fikru Maru. Men besked om fortsättning dröjer.
Hitta till namninsamlingen längst ned i artikeln.

Trots det har dottern Emy Maru inte förlorat hoppet.

– Jag har svårt att se att de kan göra något annat än att frige honom, säger Emy Maru.

Den 9 och 10 mars hölls till slut två dagars rättegång mot den svenske hjärtläkaren Fikru Maru i den del av den stora etiopiska korruptionshärvan som han dragits in i.

Dottern Emy Maru var glad och lättad efter förhandlingarna eftersom åklagarens vittne egentligen inte sa något som stärkte åklagarens linje.

Den 7 april väntar familjen besked om huruvida åtalet ska läggas ned, som Marus advokater begärt, eller fortgå, som åklagaren begärt.

Men Emy Maru kommer inte att åka ner till Addis Abeba då eftersom hon och advokaterna nu är helt säkra på att beslutet går på åklagarens linje.

– Annars vore det ju som att säga de har haft fel från allra första början. Då skulle staten som driver det här verkligen tappa ansiktet.

Däremot hoppas Emy Maru att man den 7 april ger ett datum för nästa moment, själva domen från rättegångsdagarna i mars.

– Och jag har så svårt att se att de skulle göra något annat än att frige honom.

Men hon är rädd att beskedet om datum förhalas i vanlig ordning. Rätt som det är kommer sommaruppehållet och då kan det vara oktober innan domen kommer.

I slutet av januari ställde riksdagsledamoten Désirée Pethrus (KD) en interpellation till utrikesminister Margot Wallström om saken.

Hon svarade den 20 mars att UD följt fallet noga ända från början. Hon poängterad dock återigen att Sverige inte kan intervenera i andra länders rättsprocesser.

Désirée Pethrus fick inte heller något gehör från utrikesministern när hon föreslog att Sverige borde diskutera sitt bistånd till Etiopien med anledning av detta.

Margot Wallström tyckte att det var viktigt att fortsätta biståndsverksamheten, i synnerhet som en del av de medel Sverige bidragit med har gått till att bygga upp en antikorruptionskommission i Etiopien.

Emy Maru tycker att det vore en god idé att fundera över det svenska biståndet.

– I det här fallet är antikorruptions enheten, som Sverige ger pengar till, målsägande och det är den som bryter mot kontrakt och konventioner och bedriver en orättvis och lång rättegång mot pappa. Hur ironisk är inte det?!

Sveriges Läkarförbund sluter upp bakom namninsamlingen Fria Fikru och uppmanar sina medlemmar att skriva under samt att sprida budskapet vidare.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera