Nyhetsarkiv

”Fikru hade fruktansvärt ont”

Emy Maru, när hon intervjuades av Sjukhusläkaren 2014.

Fikru Maru drabbades på onsdagskvällen av ännu en lungkollaps efter att hans drän ramlat ur. Han räddades av att dottern Emy Maru som fanns vid hans sida agerade under dramatiska omständigheter. Det är nu fjärde gången hans lunga har kollapsat och nu på förmiddagen mår han inte bra och det kommer vätska från lungan.

Sjukhusläkaren har inte lyckats nå Emy Maru på plats i Etiopien, men akutläkaren Katrin Hruska, som också besökt Fikru Maru i Etiopien hade kontakt med henne tidigare på dagen ch fick höra vad som hänt.

– Emy är rätt skärrad av det som hände i natt. Dränet åkte ut, och då kommer det in luft i bröstkorgen vilket snabbt kan bli kritiskt. Hon fick hålla för hålen med händerna för hon lyckades inte åtgärda det och ringa på hjälp samtidigt. Fikru hade dessutom fruktansvärt ont och kräktes. Det blev väldigt dramatiskt.

En kirurg på sjukhuset kunde dock sedan hjälpa Emy Maru med att sätta in ett nytt drän, eftersom det inte gick att sätta i det gamla. Men omständigheterna på sjukhuset är långt ifrån de bästa, och risken för infektioner är ständigt närvarande.

– Emy var orolig att dränet inte sattes under riktigt sterila betingelser, säger Katrin Hruska.

Katrin Hruska besökte Fikru Maru i Etiopien och håller kontakten med hans dotter Emy Maru.

Fikru Maru har varit på röntgen idag och det visade att lungan expanderat igen. Men han mår inte bra och har ont.

– Det rinner från dränet och det tyder på att det vätskar från lungan. Jag blir orolig för det här att han känner sig hängig, om han håller på att bli akut sämre. Det visar att lungan börjar protestera mot det här, det har hela tiden varit en tidsfråga innan det börjar hända. Det är förvånande att det gått så här långt.

En vän till Emy Maru ska åka ner till Etiopien i morgon, och Katrin Hruska och andra som kämpar för Fikru Maru försöker reda ut vilken typ av medicinsk utrustning som kan skickas med.

Denna vecka har Fikru Maru två gånger förhindrats att få transport till domstolen för att kunna få sin dom. Fängelsepersonalen har endera hävdat att de inte fått order från domstolen, eller att de är för få och inte kan ta ansvar för Fikru Marus hälsotillstånd. I onsdags meddelades att en dom ska ges först den 21 oktober.

– Att vänta till nästa fredag känns väldigt hopplöst, säger Katrin Hruska.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera