Nyhetsarkiv

Fest och fiktion

Ikväll blir det nyårsfirande i Linköping tillsammans med andra glada studenter. Sedan jag började läsa till läkare har jag deltagit i relativt få fester. Jag har varken tid eller lust under terminerna, det skulle bli för mycket helt enkelt.

Men nu känns ett festligt nyårsfirande väldigt lagom och mycket lägligt. Jag är ledig och på festhumör! Jag har fått ett par mail med frågor kring studentlivet och varför jag inte skriver så mycket om festandet som skall höra därtill. Dels är det för att jag går på förhållandevis få fester, men det beror nog även på att sådana fester inte kommer till sin rätt i text när jag försöker beskriva dem. Det är så mycket som man måste veta för att förstå vad vi pratar om! Och nu menar jag inte läkarjargong eller annat högtravande. Det blir istället lätt mycket prat om lärare vi har haft, placeringar vi har varit på och sådant man nog måste känna igen sig i för att finna intressant. Det gäller nog vilken fest som helst av människor som umgås lite för mycket, förresten. Men nu i Linköping är det inte bara studenter från min årskull på Karolinska, så samtalsämnena lär bli lite mer blandade än vanligt!

På tåget till Linköping skall jag ägna mig åt en av mina absoluta favoritsysselsättningar. Jag skall läsa skönlitteratur. En bra sak Karolinska Institutet gör är att varje termin ge oss en bok. Tanken är att den skall främja vår professionella utveckling om jag har förstått saken rätt. Kvalitén har varit blandad, men ibland får vi riktiga pärlor. En termin fick vi Doktor Glas. Den här terminen fick vi Vägen till Klockrike. Den har jag velat läsa länge, främst för att min mamma kommer från just Klockrike.

Jag hoppas att vi någon termin kommer att få Mannen som förväxlade sin hustru med en hatt. Jag har redan läst den, men det är en väldigt bra och tänkvärd bok som jag verkligen tror är nyttig för framtida läkare att ha läst. Överlag så tror jag att man kan lära sig mycket ur skönlitteratur och det kan nog vara till extra stor hjälp för nya oerfarna läkare att ha med sig andras erfarenheter till dess att man samlat på sig egna.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera