Nyhetsarkiv

Fast läkarkontakt ska lösa Stockholms sjukvårdskris

Alliansen i Stockholm vill införa en namngiven fast läkarkontakt som en del i att hitta en lösning på sjukvårdskrisen i landstinget – det rapporterar Svenska Dagbladet. En fråga som länge drivits av både Läkarförbundet och Sjukhusläkarna.

Bakgrunden ligger, enligt SvD, i Stockholmssjukvårdens allt mer växande problem och att situationen kräver åtgärder inom kort. Moderaternas gruppledare, Irene Svenonius, säger till tidningen att ”vården måste skapa trygghet för patienterna och vi behöver lösa problemet med att många patienter har väldigt många läkarkontakter”.

Anna Starbrink, gruppledare för Liberalerna, säger till tidningen att ”det handlar om kontinuitet, särskilt för den grupp med sköra äldre människor med stora behov och som konsumerar mycket vård. De behöver en bra och tät kontakt med sin läkare, att få mycket tid och kanske hembesök. Vi behöver fler allmänspecialister, målet är fortfarande en läkare på 1 500 invånare och då saknar vi omkring 400 husläkare. Det tar tid att få fram dem och därför vill vi att man också ska kunna lista sig hos en specialist i sjukhusvården och att vårdcentralerna har olika typer av specialister”.

Frågan om behovet av en patientansvarig läkare, PAL, har drivits av både Läkarförbundet och Sjukhusläkarna. Bland annat diskuterades den under Sjukhusläkarnas fullmäktigemöte förra året.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera