Nyhetsarkiv

Färre vårdplatser och försening på Nya Karolinska

Den första patienten på Nya Karolinska kommer inte att kunna tas emot förrän i november. Dessutom kapas antalet vårdplatser med 15 stycken. 

Länge var beskedet att Nya Karolinska ska ta emot sin första patient i september i år, men det datumet har nu flyttats fram två månader i tiden, rapporterar Svenska Dagbladet. Nu gäller istället söndagen den 20 november. Då ska en hjärtpatient tas emot inom temat hjärta-kärl. En vecka senare öppnar tema Barn- och kvinnosjukvård.

Det står också klart att antalet vårdplatser blir 15 färre, eftersom alla planerade enkelrum inte får plats i den gamla thoraxbyggnaden. Därmed får Nya Karolinska 715 vårdplatser istället för 730.

”Vi har gjort förändringar när vi bygger om den gamla byggnaden som gör att vi får bättre lokaler och arbetsmiljö. Vår bedömning är att vi reder oss och klarar det uppdrag som NKS har” säger den medicinska chefen Annika Tibell till Svd.

Dessutom har biträdande sjukhuschef Mikael Forss, som i fyra år lett planeringen av Nya Karolinska meddelat att han nu när planeringen är klar lämnar sitt uppdrag i april. Till tidningen förnekar han att det skulle ligga någon konflikt bakom beslutet att lämna redan nu.

”I och för sig hade det varit roligt att vara med och ta emot den första patienten, men samtidigt känns det bra att lämna över det praktiska kring det till andra. Att sluta mitt under inflyttningen hade blivit svårare och jag är också mån om mitt eftermäle. Jag behöver en paus” säger han till tidningen.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera