Farmaceuter vill ha skärpta krav

Patientsäkerheten är i fara på svenska apotek. Det anser Sveriges farmaceuter, som är starkt kritiska till att vissa apotek låter annan personal än farmaceuter sköta vissa delar av recepthanteringen, som kassapersonal med endast en kort utbildning.

Sveriges Farmaceuter skriver i ett pressmeddelande att det är omregleringen av apoteksmarknaden som försämrat villkoren för farmaceuterna att utöva sitt ansvar. De menar att vissa apotek på grund av höga vinstkrav  låter personal som saknar rätt kompetens ha hand om vissa delar av recepthanteringen. Skrivningarna i Socialstyrelsens föreskrifter anses för otydliga, och möjliggör att i viss mån ersätta farmaceuter med annan personal.

Därför kräver nu fackförbundet tydliga föreskrifter som kräver att endast legitimerade farmaceuter ska lämna ut receptbelagda läkemedel.

n ersätta farmaceuter med annan personal.

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården