Nyhetsarkiv

Får debattpris för att ha visat ”mod och civilkurage”

Två stora debattpris delas ut. Det ena går till radarparet bakom tidningen Sjukhusläkaren – kirurgen Thomas Zilling och journalisten Christer Bark. De har oförtrutet lyft fram frågor som är besvärande för dem som sitter på makten.De har gjort Sjukhusläkaren till en av de mest lästa tidningarna inom sjukvården. Receptet har varit att inte väja för de svåra ämnena.

Det andra Stora debattpriset tilldelas Reinhold Kihlberg, teknologie licentiat. Han har under många år ifrågasatt de myndigheter som handlägger informationen kring folsyra och dess betydelse för att förhindra neuralrörsdefekter.

Två så kallade brandfacklor delar vi också ut. En brandfackla går till Anders Lindberg, den förste läkaren som skickades till katastrofområdet i Sydostasien när flodvågen hade rullat in över de thailändska stränderna. Han är mycket kritisk till dem som ledde insatserna från hemmaplan i Sverige.

Den andra brandfacklan går till Anna Spencer, intensivvårdsläkare, och Poul Kongstad, chefläkare för katastrof- och ambulansberedskap i Region Skåne. De reagerade redan i våras mot läkarkårens tystnad kring de apatiska flyktingbarnen.

Samtliga pristagare har visat ett stort personligt engagemang i frågor som är viktiga för sjukvården. Med sina exempel tydliggör de nyttan och nödvändigheten av att ifrågasätta dem som sitter på den yttersta makten i sjukvården.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera