Nyhetsarkiv

Fängslade läkarens fall togs upp

Den fängslade svenska hjärtläkaren Fikru Marus fall togs upp med etiopiska företrädare i samband med statsminister Stefan Löfvens besök i Addis Abeba förra helgen.

Det bekräftas av i ett brev från utrikesdepartementet till Fikru Maru som Sjukhusläkaren tagit del av, liksom av UD:s presstjänst.

Hans fall sägs också ha diskuterats vid tidigare tillfällen i samtal mellan den svenska ambassaden och ”etiopiska myndigheter och regeringsföreträdare på hög nivå”.

– Vi kommer fortsätta att noga följa ditt ärende via vår ambassad och jag kan försäkra dig om att du inte är bortglömd, skriver Per Holmström, chef för UD:s enhet för konsulära och civilrättsliga ärenden, i slutet av det brev som svenska ambassadtjänstemän överlämnade till Fikru Maru då de besökte honom i fängelset i tisdags, 3 februari.

Departementet kan inte ingripa i en rättsprocess i ett annat land, skriver Per Holmström, men kan ställa frågor om hur fort processen går.

Läkaren Fikru Maru är anställd vid Hudiksvalls sjukhus och driver samtidigt ett specialistsjukhus för hjärtsjukvård i Addis Abeba. Han har tillbringat nästan två år i etiopiskt fängelse utan rättegång, indragen i en korruptionsprocess mot en etiopisk tidigare minister, som Sjukhusläkaren berättat om i tidigare artiklar.

Inledande domstolsförhandlingar är nu planerade till 9-10 mars. Men det är inte första gången ett datum har satts och sedan blåsts av i sista stund, enligt Hans Bagner, Fikru Marus svenska advokat.

– Men kanske gör påtryckningarna från Sverige att domstolen försöker hålla förhandlingar den här gången, säger han.

Samtidigt som Sverige trycker på i Etiopien sätter svenska politiker press på UD.  I slutet av januari skrev riksdagsledamoten Desirée Pethrus (KD) en interpellation till Margot Wallström. Hon vill ha besked om hur Sverige arbetar för att ge Fikru Maru en rättssäker och snabb prövning och undrar hur svenska ambassaden kan vara behjälplig. Hon planerar också att uppvakta den etiopiska ambassaden i ärendet.

Att rättsprocessen ska snabbas på i enlighet med etiopisk och internationella konventioner, var en av punkterna i den begäran som Fikru Marus advokater i Etiopien, nyligen lade fram för det etiopiska rättsväsendet.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera