Nyhetsarkiv

Fängelsepersonal vill inte transportera Fikru Maru

Fikru Maru har inte heller i dag fått ta sig till domstolen, ett krav för att han ska kunna få sin dom. Fängelsemyndigheten säger sig inte ha nog med personal och vill inte ta ansvar för Fikru Marus hälsa, enligt uppgifter till SVT Nyheter Gävleborg.

I måndags strandade också alla förhoppningar om att Fikru Maru skulle få en dom på att fängelsepersonalen vägrade transportera honom till domstolen från sjukhuset. Då hänvisade fängelsemyndigheten till att man inte fått en order från domstolen. Denna gång ska det alltså handla om personalbrist, samt att fängelsemyndigheten inte anser sig ha nödvändiga garantier för att Fikru Marus tillstånd är tillräckligt stabilt för en transport till sjukhuset.

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Gävleborg finns den svenske ambassadören Jan Sadek på plats vid domstolen i Addis Abeba för att diskutera med advokater och domare.

”Man har fört en lång diskusision här nu mellan domare och företrädare för fängelset, säger Jan Sadek. Jag behöver nu sätta mig in i vad som sägs, säger Jan Sadek till SVT.

Enligt uppgifter till SVT:s reporter på plats ska ett nytt datum för förhandling vara utsatt först till den 21 oktober. Fikru Maru, vars lunga kollapsat tre gånger, är i stort behov av en operation som inte kan utföras i Etiopien.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera