Nyhetsarkiv

Familjen begär att åtalet läggs ned

Emy Maru är försiktigt optimistisk efter att de första två rättegångsdagarna mot hennes far, Fikru Maru, avslutades i Etiopien i går.

Den svenska hjärtläkaren Fikru Maru sitter på oklara grunder i Kalityfängelset i Etiopien sedan två år tillbaka, läs mer här. Inte förrän nu har han kommit i närheten av rättegångsförhandlingar.

– Det har gått ganska bra, sa hans dotter Emy Maru i en intervju i P1:s Studio ett i går.

De två dagarnas förhandlingar bekräftar att det inte finns fog för åtalspunkten, anser hon, och stöder uppfattningen att Fikru Marus fall borde ha hanterats administrativt i stället för i domstol.

Familjen har nu lämnat in en begäran om att målet ska läggas ned.

Emy Maru har tidigare varit kritisk mot att utrikesdepartementet inte gjort mer för att stödja hennes far.

– Innan har det varit som det har varit, men de här två dagarna hände något fantastiskt. Ambassadör Jan Sadek befann sig där under förhandlingarna och det är en symboliskt väldigt stark markering, sa Emy Maru på en dålig telefonförbindelse från Addis Abeba.

Jan Sadek sa sig dela Emy Marus positiva syn och anser det vara ett genombrott att rättegångsprocessen kommit i gång.

– Jag hoppas att domstolen tittar allvarligt och skyndsamt på familjens inlaga om att få fallet nedlagt, sa han också i radiointervjun.

Trögheten i processen förklarade han med att Etiopien vill ta allvarligt på korruptionen i landet och att så många personer är anklagade för inblandning. Domstolen har inte velat särskilja enskilda fall.

Hans Bagner, Fikru Marus svenska advokat, var med vid rättegångsförhandlingarna och kom hem från Etiopien i morse.

–  De här dagarna har inte gett något som skulle kunna ge stöd åt åklagaren att driva fallet vidare men man kan aldrig veta hur domstolen kommer att bedöma den utredning som presenterats. Om man bara utgår från vad som framkom under rättegången är det  ett orimligt övergrepp på Fikru Maru, att låta honom sitta häktad under nästan två år för de handlingar som läggs honom till last, säger han till Sjukhusläkaren.

Fikru Maru är förhållandevis samlad, enligt Hans Bagner. Hans dotter Emy Maru gav uttryck för hur tufft det varit och hur man under fängelsetiden tappar bort sig själv och sin uppfattning om tiden.

Läkarförbundet sluter upp bakom namninsamlingen för Fikru Maru och uppmanar sina medlemmar att skriva under och sprida den.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera