Falu lasarett vinnare i Sveriges bästa sjukhusmat!
Ur juryns motivering: ”Köket vid Falu lasarett har fått upp farten på sin resa mot målet att laga mer mat från grunden. Ett klokt ledarskap och rekrytering av kockar från krogbranschen har byggt broar mellan storköksvärlden och restaurangvärlden och skapat en modern organisation med starkt fokus på maten, vilket också ger avtryck i smakerna.”
Jurymotiveringen i sin helhet och intervju med juryns talesperson Bengt von Zur-Mühlen kan laddas ner här.
Ladda ner bild: Juryn besöker köket i Falu lasarett. Foto: Susanne Jobs
Ladda ner bild: Bengt von Zur-Mühlen, juryns talesperson. Foto: Stefan Nilsson.
Ladda ner bild: Kock i köket, Falu lasarett. Foto: Bengt von Zur-Mühlen
I maj 2013 skickades tävlingsformulär skickades ut till alla Sveriges sjukhus. Sju av sjukhusen valde att delta i tävlingen och av dessa valdes de tre bästa ut för besök av juryn.
I sin bedömning har juryn lagt lika stor vikt vid organisatoriska aspekter (policy, kostråd, riktlinjer för nutritionsbehandling, förankring i sjukhusledningen mm) som vid aspekter som berör själva måltiden (FAMM-kriterierna miljön/upplevelsen, mötet, rummet och maten) och patienternas valmöjligheter (vad, hur mycket och när de vill äta, samt hur nära inpå måltiden valen kan göras).
Syftet med tävlingen är att öka engagemanget för sjukhusmat och nutrition med särskilt fokus på läkarkåren.
Juryn består av:
Maria Biörklund Helgesson, dietist och fil. dr.,
Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition,
Michael Allerup Nielsen, kökschef vid Herlevs sjukhus i Danmark,
Eva Sundberg, kostekonom och projektledare för Nationellt kompetenscentrum för måltider i vård, skola och omsorg
KC Wallberg, krögare och kokboksförfattare
Bengt von Zur-Mühlen, njurmedicinare och vice ordförande i Sjukhusläkarna.
Mer information om priset och det vinnande sjukhuset kan laddas ner här.
Se även Sjukhusläkarnas hemsida: www.sjukhuslakarna.se