Nyhetsarkiv

Fallet Macchiarini ekar över världen

Även stora internationella medier har de senaste dagarna rapporterar om turerna kring Paolo Macchiarini och Karolinska institutet. Särskilt efter att Urban Lendahl, sekreterare i Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet och Nobelkommittén för fysiologi eller medicin, meddelade att han avgår. 

Tidskriften Vanity Fair, som avslöjade oklarheterna i Macchiarinis CV har följt upp sin tidigare artikel, som till största del handlar om Paolo Macchiarinis förhållande med tv-producenten Benita Alexander. Bland annat rapporterar Vanity Fair om att även det sjukhus i USA där Macchiarini opererat på en tvåårig flicka även kommer att inleda en utredning kring Macchiarinis referenser.

Den italienska tidningen Corriere Fiorentino i Florens, vars reporter Alessio Gaggioli, länge rapporterat kritiskt kring rekryteringen av Macchiarini till universitetssjukhuset Careggi i Florens, rapporterar även de flitigt om fallet. Som SVT Nyheter rapporterat i veckan har en brottsutredning om bedrägeri återupptagits mot Macchiarini. Macchiarini anklagas tillsammans med andra medarbetare ha manipulerat väntelistorna. Sergio Romagnani, Professor Emeritus vid Florens universitet skriver i ett brev till tidningen Corriere Fiorentino att den medicinska fakulteten vid universitetet hade rätt som inte gav Macchiarini en fullständig professorstitel 2009. Han är kritisk mot såväl lokala politiker som medias rapportering kring kirurgen, när han anställdes i ett led att råda bot på den stora utflyttning av skickliga vetenskapsmän som italien upplevde. Brevet är skrivet på engelska och kan läsas här. 

Även New York Times uppmärksammar fallet, efter Lendahls avgång, och citerar bland annat Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen ”Även om Nobelförsamlingen agerar självständigt från Karolinska institutet, kan affären påverka hur Nobelpriset uppfattas.”

Tyskspråkiga Neue Zürcher Zeitung i Schweiz skriver också de om fallet. Så även tidskriften Science.

Det reportage som NBC gjorde gjorde om Paolo Macchiarini innan skandalen vid KI briserade går att se i delar på NBC:s webb.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera