Nyhetsarkiv

Fallet Fikru Maru: ”Sverige måste säga ifrån”

NY VERSION Nej, Fikru Maru fick inget besked i dag heller.
– Nu har Sverige, UD och Stefan Löven en bra anledning att säga ifrån på skarpen, säger hans svenska advokat Hans Bagner.

Domstolen i Addis Abeba har återigen skjutit upp beskedet om huruvida den svenske läkaren Fikru Maru ska släppas fri eller inte, nu till 29 maj, enligt Fikru Marus advokat i Etiopien.

– Han har suttit häktad i två år nu, det är rena tortyren för honom och familjen och alla runt omkring, säger Hans Bagner. Domstolsförhandlingar och besked om eventuellt frisläppande har skjutits upp gång på gång under de två år Fikru Maru suttit häktad i det fruktade Kalityfängelset.

– Jag tycker att man kan begära att Sverige ingriper nu –  inte i processen som sådan – men i hanteringen av den. Det finns en FN-konvention om mänskliga rättigheter  att en rättegång ska ske skyndsamt, Sverige måste säga ifrån på skarpen att vi inte accepterar den ordning som domstolen använder sig av, säger Hans Bagner.

Domstolen ansåg sig behöva längre tid för att ge besked sedan en annan person som åtalas i samma grupp, begärt att även hans åtal ska läggas ned, förklarar Emy Maru, Fikru Marus dotter, som naturligtvis är besviken.

Manifestationen ”Free Fikru” på Sergels torg i Stockholm, lördag 9 maj, lockade en del folk och beskrivs som en fin tillställning med musik och artister. Talare var riksdagsledamot Desirée Pethrus (KD), Elin Karlsson (f d Ericson) för Läkarförbundet och Sjukhusläkarna, advokat Hans Bagner och Fikru Marus hustru Mesereth Mengistu.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera