DEN ANDRA VÅGEN

EU har startat snabbkurs för läkare som vill hjälpa till

EU-kommissionen har startat en kurs för alla läkare som vill kunna hjälpa till på IVA under pandemin. Den är helt gratis och tillgänglig för alla online. Med den hoppas kommissionen att skapa en ”hälsoarmé” i kampen mot covid-19.

Problemet under pandemin i våras var att det fanns maskiner, men ingen personal som kunde använda dem. Därför vill kommissionen nu förbereda personal som kan hjälpa till när IVA fylls upp.

Hur fungerar det? Man går in via en länk (se slutet på artikeln) och  anmäler sig. Om det finns en lärare på sjukhuset där man jobbar, kommer hen att ta kontakt. Annars går det att göra hela kursen virtuellt.

Alla lektioner är på engelska, med svensk textning. För att man verkligen ska komma in i hur det går till på en IVA-avdelning, och hur covid-patienter ska hanteras, har Humanitas universitetssjukhus i Milano satt ihop lektioner med VR-teknik (virtuell verklighet), och när man skrivit in sig i kursen får man ett set för att kunna använda telefonen i VR. Man kommer alltså att kunna se exakt hur det går till från olika vinklar.

Kursen kommer bland annat att lära ut hur man för in respiratortuben i patientens hals, och hur man vänder en patient på bästa sätt. Allt har spelats in på Humanitas, som själva var tvungna att utbilda läkare mitt under pågående epidemi i våras.

Det är ESICM, European Society of Intensive Care Medicine, som satt ihop kursen på uppdrag av EU-kommissionen. Den motsvarar ungefär en tredagars-kurs.

Här är länken för mer information och för att anmäla sig.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2021-04

Ledaren: "Låt patienterna styra resurserna rätt" / Sjukhusläkaren granskar: Skräckväntetider i Sverige / Krönika: "Det går att förbättra tillgängligheten för hälso- och sjukvården!" / Specialistbristen del 3

Prenumerera