Nyhetsarkiv

”Ett steg i rätt riktning, men för luddigt”

Karin Båtelson.

Idag presenterade regeringen ett förslag till starkare skydd för visselblåsare. En av punkterna är att en visselblåsare som utsätts för repressalier av sin arbetsgivare i strid med den nya lagen ska ha rätt till skadestånd.  Ett steg i rätt riktning, säger Sjukhusläkarnas ordförande Karin Båtelson, men att det i så fall ska röra sig om allvarliga missförhållanden, anser hon är en alldeles för luddig formulering.

–  Vad är det, bara när patienter redan skadats, eller när pengar stulits? Vi ser mer värdet av att insatta har rätt att larma även innan det gått så långt eller när en verksamhet innebär att offentliga medel inte nyttjas på rätt sätt, säger hon.

I regeringens förslag ingår också att inhyrd personal kommer att skyddas genom att de jämställs med en ordinarie anställd arbetstagare när lagen ska tillämpas. Lagen föreslås vara tvingande till arbetstagarens fördel.

Ett skydd mot visselblåsare och meddelarfrihet är en fråga som Sjukhusläkarna drivit sedan 2008. Bland annat genom priset Årets Visslare till personer som vågat klargöra faktiska förhållanden inom sjukvården, som idag delades ut till Johan Tjärnström.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera