Reportage

”Ett helvete kommer du få jävla svin”

Kirurgen Peter Danielsson är en av de läkare som utsatts för hot av en anhörig till en patient. – Vi har nolltolerans mot trakasserier på arbetsplatser och det måste också gälla för hur patienterna uppträder mot oss. Man får inte glömma bort att vi är vanliga människor, säger han.

För tre år sedan landade mejl och sms i Peter Danielssons inkorg som gjorde att den vintern inte blev riktigt som andra. I stället för att fokusera på arbetet som kirurg gick mycket av tankekraften till de hot och beskyllningar som riktades mot honom.

– Det är klart att man känner sig kränkt och ganska ledsen. Och sen blir jag också förbannad för att jag ska behöva gå runt och tänka på det här.

Det började egentligen redan under hösten 2019. En äldre patient med ett svårläkt sår på ena benet remitterades från primärvården till kirurgkliniken på Hallands sjukhus i Halmstad och hamnade på Peter Danielssons bord. Efter ingreppet, som enligt Peter Danielsson gick så bra det under förutsättningarna kunde göra, kontaktades han av en anhörig. Hen hävdade att han orsakat patienten en allvarlig vårdskada, något som enligt Peter Danielsson inte är sant. Den anhöriga menade också att han uppträtt nonchalant i mötet med patienten, trots att hen inte närvarat vid besöket.

Den anhöriga krävde även att få ta del av patientens journaler, samtliga journalanteckningar och inloggningar till journalen – eftersom hen menade att det saknades information om vad som egentligen hände under ingreppet. Hen hävdade också att Peter Danielsson fejkat journalerna för att försöka mörklägga det hela. En anklagelse som hen också både IVO-anmält och polisanmält.

Peter Danielsson tycker att det har blivit vanligare med hot och våld de senaste åren.FOTO: Nicklas Elmrin

Trots att Peter Danielsson och den biträdande verksamhetschefen ordnat ett möte med patientens anhöriga för att reda ut de missuppfattningar som uppstått återkom den ena av dem vid ett flertal tillfällen med krav om att få se journalerna. Hen uppträdde då, enligt Peter Danielsson, än mer hotfullt mot både honom och annan personal. Till slut hade situationen gått så långt att personalen fick be den anhöriga att lämna kliniken, om inte frivilligt så med hjälp av sjukhusets vakter.

– Det finns ingen substans i påståendet att vi skulle ha mörkat något. Vi är väldigt tydliga och öppna med allt vi gör, även det vi som inte gått som vi hade tänkt. Det finns inget som vi undanhåller och patienten har ofta väldigt god förståelse, även om det ibland inte blir som man önskat, säger han.

Ett par veckor gick och så en natt kom det två sms från ett okänt nummer till Peter Danielssons mobiltelefon.

”Ojojoj…”

”Ett helvete kommer du få, jävla svin”

Ett par nätter senare, två nya.

”Du kommer inte undan med vad du gjort! Du borde nog börja tänka om…”

”Inte konstigt att IVO har dig under uppsikt och kritiserar dig! Tur man har lite kontakter överallt! Gå i pensions nu!”

Även Peter Danielssons fru fick motta hot från samma mobilnummer.FOTO: Nicklas Elmrin

Även Peter Danielssons fru fick motta sms från samma nummer med hot och beskyllningar som riktades mot honom.

– Då tog jag kontakt med min chef och kände att jag måste få stöd från min arbetsgivare i det här. Det är såklart lite kränkande, även om anklagelserna kommer från en person som inte har varit med vid vårdmötena, säger han och fortsätter:

– Det är alltid oacceptabelt att behöva motta hot, men det här var långt över alla gränser.

Men från arbetsgivaren, Region Halland, hade man inga råd att ge enligt Peter Danielsson. Då fanns inga riktlinjer för vilka åtgärder som skulle vidtas eller vad Peter Danielsson kunde få hjälp med. Till slut gjordes en polisanmälan, men utan att man nämnde vilket telefonnummer som hoten kommit ifrån. Det fick Peter Danielsson komplettera först i efterhand. Efter ett tag lades polisanmälan ner.

– Det borde finnas en handlingsplan för hur man ska gå till väga om en person eller en anhörig börjar uppföra sig oacceptabelt mot någon i personalen. Arbetsgivaren borde vara tydlig med att man inte tolererar ett sådant beteende och att man kommer att vidta rättsliga åtgärder om det inte får ett slut. Det här är inte första gången som någon blir hotad och jag tror inte att det kommer att minska i framtiden, säger han och fortsätter:

– Om någon är våldsam finns det en tydlig handlingsplan, men det är betydligt vanligare att vi får motta hot eller blir tilltalade på ett oacceptabelt sätt.

”Vi är i en ganska utsatt situation och alla blir inte alltid nöjda”, säger Peter Danielsson.FOTO: Nicklas Elmrin

I 30 år har Peter Danielsson arbetat som kirurg och även om hot och våld inte förekommer varje dag märker han av en tydlig ökning de senaste åren. Främst av situationer då personalen blir tilltalade på ett oacceptabelt sätt –  så som att anhöriga och patienter är hotfulla och respektlösa mot sköterskorna i telefon om de inte får träffa läkaren när de vill eller får det läkemedel de vill ha.

Han menar att det också är många som säger att de ska anmäla personalen om resultatet inte blivit precis så som patienten och de anhöriga tänkt sig från början.

– Jag tror att det kan handla om att medierapporteringen ofta handlar om hur dåligt det är inom sjukvården. Patienterna och anhöriga får då med sig en förutfattad mening om att man verkligen måste ta strid för att få rätt hjälp, säger han och fortsätter:

– Men jag skulle säga att det många gånger är de anhöriga som har orealistiska förväntningar på vad vi kan göra för patienten. De vill försvara den som är sjuk, även om det inte finns någon behandling som kan hjälpa dem, och då kan de bli ganska påstridiga och svåra att möta. Och de tillåter sig en ton som om vi vore brottslingar för att deras anhöriga har blivit sjuka.

Peter Danielsson berättar att det i början av 1900-talet fanns en skylt på vårdavdelningen med texten ”Läkare och personal ska tilltalas med respekt”.

– Det var en annan tid då. Även om jag inte tycker att vi ska tillbaka dit tycker jag att patienter och anhöriga ska tilltala oss som arbetar inom sjukvården med respekt, precis som att vi ska tilltala dem med respekt. Vi kan inte vara deras slasktrattar, säger han och fortsätter:

– Och man måste kunna lita på det vi säger. Om du som patient kommer till sjukvården måste du kunna känna full tillit till att de personer som behandlar dig är kompetenta. Du lägger ju ändå ditt liv i våra händer.

På samma sätt menar han att man som anställd måste känna att man har arbetsgivaren i ryggen vid medicinska beslut som patienten kanske inte håller med om.

– Vi är i en ganska utsatt situation och alla blir inte alltid nöjda – om patienten till exempel vill ha en röntgen direkt, bli sjukskriven eller få ett visst läkemedel – men vi måste kunna agera och ta de beslut som vi anser är bäst ur en medicinsk synvinkel.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera