Nyhetsarkiv

Etiopisk domstol vill ha mer tid för beslut

Under tisdagen skulle den fängslade hjärtläkaren Fikru Marus fall slutligen avgöras – efter nästan två och ett halvt år i häkte. Men domarna ansåg sig inte ha haft tillräckligt med tid för förberedelse.

Ärendet har skjutits till måndag 26 oktober.

Fikru Maru blev förstås besviken, skriver Emy Maru, hans dotter, i ett mejl.

En av domarna ska ha bytts ut och denne behövde, enligt uppgifter från Fikru Marus etiopiske advokat, tid för att sätta sig in i fallet.

Hans Bagner, Fikru Marus svenska advokat, tycker att beskedet är oroväckande.

– Skulle domstolen valt att lägga ned fallet, hade det varit enkelt att utforma ett beslut i saken. Nu kan man nog förvänta sig att det blir ett annat besked.

I september har läkaren Fikru Maru suttit frihetsberövad i det ökända Kality-fängelset i Addis-Abeba i 850 dagar.

– Man har tagit in Fikru Maru till domstolen elva gånger utan att ge något besked och det är närmast att betrakta som psykiskt tortyr, säger Hans Bagner.

Till Ekot säger Johan Tegel, pressinformatör på utrikesdepartementet, bland annat:

– Vi fortsätter att ta upp detta så länge det behövs, och det gör vi i kontakter mer etiopiska företrädare, just för att påtala vikten att den här rättsprocessen fullföljs utan ytterligare förseningar.

Hans Bagner är inte särskilt imponerad av UD:s agerande utåt.

– Det är tråkigt att notera att UD upprepar sitt standardbesked att man inte kan lägga sig i rättsprocessen, vilket vi heller inte begärt. Däremot finns det en FN-konvention om mänskliga rättigheter som bland annat föreskriver att en rättsprocess ska hanteras utan dröjsmål. Det är detta som UD ska ta fasta på.

Fikru Maru, svensk medborgare sedan 1975, har snart suttit i etiopiskt fängelse i två och ett halvt år i väntan på rättsliga förhandlingar. Han är anklagad för att ha känt till någon typ av mutbrott. Han anses ha blivit en bricka i ett politiskt spel.

Efter att gång på gång ha skjutit upp beslutet huruvida han skulle sättas på fri fot eller inte, beslöt den etiopiska domstolen i somras att överlåta frågan åt parlamentet. Domstolen var osäker på vilket mandat den hade att ta beslut.

Parlamentet klargjorde dock att domstolen ska sköta fallet och den nya lagstiftningen ska tillämpas retroaktivt, om den är gynnsammare för den tilltalade, påpekar Hans Bagner. Just nu finns inte mycket att göra före måndag den 26 oktober, då besked ska lämnas.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera