Nyhetsarkiv

Epics grundare Judy Faulkner ingår i Obamas rådgivargrupp

I augusti förra året utvaldes hon att ingå i Barack Obamas speciella kommitté för frågor kring e-hälsa och medicinteknik. En exklusiv grupp på endast 13 personer.

Epic har idag över 5.200 anställda och omsatte 1,1 miljarder dollar 2011.

2013 kommer, enligt bolagets egna uppgifter, var fjärde läkare i USA att använda Epics journalsystem.

Sjukhusläkaren fick en intervju med den extremt upptagna grundaren av Epic, Judy Faulkner.

Vad ligger bakom Epics succé i USA?

– Epic blev populärt tack vare kundernas rekommendationer, vi har aldrig använt oss av reklam. Inledningsvis så var det kvalitén på vår mjukvara som var den stora skillnaden. Det är väldigt svårt att skapa bra sjukvårdssystem.

– De flesta andra leverantörer behöver ett dussintal olika mjukvaror som de måste få att fungera tillsammans som ett system. Detta gör att det blir svårt för användarna som tvingas arbeta med olika gränssnitt och datadefinitioner.

– Epic har en databas under alla våra moduler. All lämplig patientinformation finns hela tiden tillgänglig var än och när än den behövs. En annan anledning till våra framgångar är nog att vi har arbetat mot ett litet antal stora och respekterade kunder. När det gäller information så är vi idag rygg­raden för Kaiser Permanente, Cleveland Clinic, Johns Hopkins, Yale, Stanford och UCLA, bara för att nämna några.

Vad är hett nu?
– Vi och våra användare har ideér som kan hålla våra 1 000 programmerare upptagna i åratal. För närvarande jobbar vi med mobilapplikationer, sjukdomshantering, patient­engagering, driftintelligens och genomiska lösningar.

– Vi involverar också patienten allt mer. Vi har börjat med det vi kallar ”MyChart”. Patienter kan nu själva se sin information och labresultat, boka möten, be om ny medicin och kommunicera med sina vårdgivare. I dagsläget stöttar vi också de största EHR:en (Electronic Health Record) i världen och gör det med snabb svarstid.
Vilka utmaningar ser du om svenska sjukhus skulle vilja använda Epic?

– Den kliniska processen är väldigt likartad i de flesta länder, så vi förväntar oss inga större utmaningar på det planet. Däremot så kan det finnas politiska utmaningar som vi inte är medvetna om i dagsläget. De största utmaningarna är alltid de man inte är medveten om.

Mest stolt över?
– Att den mest respekterade granskaren av tekniska systems användarvänlighet, KLAS, har rankat Epic som det bästa systemet för patientvård i över tio år. Vi är också extra stolta över att rankas högst även i kategorin för hållna löften.

Expansionsplaner?
– Vi expanderar internationellt med fokus på endast en handfull länder. Utanför USA är det Holland, Förenade Arabemiraten och Kanada. Men vi är även speciellt intresserade av att förankra oss i de nordiska länderna där sjukvårdskvalitén och levnads­standarden är hög. Inte minst Sverige vore passande för oss, eftersom sjukhusen i Sverige ju har möjlighet att arbeta för patienten tillsammans med primärvården.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera