Nyhet

Endast en region tar betalt för kaffet

Att ta sig en gratis kaffekopp på jobbet är självklart på samtliga sjukhus i landet – utom i Region Örebro län – visar Sjukhusläkarens granskning.

I Region Örebro län infördes ett kaffeavdrag på lönen på 50 kronor strax före jul efter intensiva diskussioner, berättar Sjukhusläkarnas styrelseledamot Lars Edling.

– Det var en stor fråga här och presenterades som en del av de nödvändiga besparingarna. De hade gjort en analys och räknat på de förmåner vi hade som tidigare var förmiddagsfika i form av macka med ost och smör och fritt kaffe.

De fackliga representanterna ställdes då inför två alternativ: antingen skulle fikaavgiften höjas från de dåvarande 100 kronorna till 200 kronor. Eller också skulle fikadelen tas bort helt och ersättas med endast en kaffeavgift på 50 kronor.

– Vi var tydligt emot att de gemensamma fikastunderna skulle tas bort och de var flera av de andra fackförbunden också. Vi påtalade vilka konsekvenser det skulle få att inte längre ha den här naturliga mötesplatsen mellan professionerna som fikarummet ändå är.
Men trots protesterna drev arbetsgivaren igenom förändringen och resultatet blev endast kaffe till en månatlig kostnad på 50 kronor.

– Att vi nu är helt ensamma i hela landet om att behöva betala för kaffet visste vi inte, men vi kände ändå på oss att vi skulle stå ut som de som får betala för något som många andra får helt gratis. Kaffepauser är en viktig del av svenskt arbetsliv och arbetskultur och de flesta är överens om att det är värt något. Och då menar jag inte i pengar utan att vi har den här naturliga samlingspunkten i en arbetsgrupp. Därför är kaffet en viktig symbolfråga, säger Lars Edling.

Rickard Simonsson, som är regiondirektör i Region Örebro län, berättar att nödvändiga besparingar ligger bakom beslutet att avveckla förmiddagsfikan och i stället ta betalt för den dagliga kaffekoppen.
Hur ser du på att ni är den enda regionen som tar betalt för kaffet av de anställda?

– Vi jämför oss också med den lokala arbetsmarknaden i Örebro län och då har flera andra offentliga arbetsgivare till exempel kommuner en avgift. Sedan är det aldrig positivt att sticka ut bland andra i det som kan uppfattas som negativt.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera