En timmes väntetid på akuten slöseri med vårdresurser
Försöket vid Sahlgrenska i Göteborg visar dessutom att ökad tillgänglighet vid akutmottagningarna gör att också fler söker sig dit.
Många landsting har som målsättning att 90 procent av alla som kommer till akutmottagningen ska träffa en läkare inom en timme. Men det är politiska beslut som får stora konsekvenser.
Vid Sahlgrenska bemannades akutmottagningen under en månads tid så att man skulle klara målsättningen.
Kraftig överkapacitet
Det visade det sig att om 80-90 procent av alla patienter skulle få träffa en läkare, inom en timme, var man tvungen att ha hög bemanning dygnet runt, vilket ledde till kraftig överkapacitet, berättar Levi Siljemyr, logistiker vid Sahlgrenska sjukhus.
Försöken vid Sahlgrenska visar att det kostar miljoner att korta väntetiderna för alla.
– Det här visar att det varken är medicinskt försvarbart eller kostnadseffektivt med löften om högst en timmes väntetid, säger Maria Taube (bilden), överläkare och akutvårdschef.
Ett problem är att många patienter väljer sjukhusakuten framför primärvården.
– Idag kommer 35 procent av våra patienter i ambulans till akuten medan 65 procent kommer gående. Totalt skrivs 40 procent av dessa patienter in till slutenvården.
Styra och begränsa flödet
Maria Taube menar att det är dags att tänka i andra banor och försöka hitta vägar att styra och begränsa inflödet av patienter till akuten så att de som verkligen behöver akutvård också får den.
– Vi har jämfört årets inflöde på akuten med 2009 års inflöde. Då ser vi att procentuellt lika många patienter kommer in till doktorn inom en timme. Det innebär en produktivitetsökning på 10 procent eftersom inflödet är större nu, berättar Levi Siljemyr.
Inflödet till akutmottagningarna i hela landet ökar kraftigt. I Sverige får man inte vägra någon att söka akut vård på en akutmottagning vilket man får i Norge och Danmark.
Vid Rigshospitalet i Köpehamn tar man i princip inte emot patienter som kan ta sig till akuten till fots. Något som kanske också kan bli ett nytt mått också ör svensk sjukvård.
I Halland har man ”bestämt” att alla patienter ska vara handlagda och lämna akuten inom 4 timmar. För att nå detta mål tillför man – absolut inga resurser alls. Politikerna får ursäkta men det är ju löjeväckande. Vi jobbar utifrån medicinska prioriteringar och inget annat. Jag repeterar – medicinska prioriteringar och inget annat. Om man vill nå korta ledtider så ge oss lättarbetade system, tillräckligt av kringpersonal och utrymmen och god bemanning på kliniken. Men att bara bestämma att vi ska hinna med samma saker på kortare tid med samma eller helst mindre resurser är så dumt att jag inte ens orkar bli arg. Jag lyfter inte ens på ögonbrynen åt detta tilltag men dessvärre blir övriga personalen på akuten stressad. Detta leder till att dom tittar på väntetider istället för att koncentrera sig på hur patienterna mår. Således sänker vi vårdkvaliteten och de patienter som absolut inte ska vänta blir ibland liggande längst bak i kön för att någon som snart väntat 4 timmar men som inte har på akuten att göra ska gå före.
Fantastiskt genomtänkt!
Gör om gör rätt!
http://www.akutlakaren.blogspot.com
Det framgår inte av artikeln vilken eller vilka yrkeskategorier som bemannades upp för att klara kravet på att träffa läkare inom en timme. Med tanke på hur akutsjukvården i Sverige vanligtvis organiseras får man gissa att det framförallt rör sig om fler läkare på jouren. Om man istället såg till att varje jourläkare hade administrativ assistens, dvs slapp personligen fylla i läkemedelslistor, skriva och signera remisser i datorn, vänta vid telefonen på sökningar etc skulle man lätt klara målet. Arbetet kring exempelvis en inläggning tar ofta en timme. Vanligtvis anamnestagande, status och fattande av medicinska beslut kanske 15 minuter – vilket är det läkarens tid skall användas till. Resterande 45 minuter är ”annat”.
Precis. Nu när alla yrkesgrupper värnar om sina egna identiteter och ingen ska till uppgift att ”serva doktorn” är det dags att införa en ny yrkesgrupp: Läkarassistent. Rätt personer kan här göra stor nytta med ett minimum av utbildning och snacka om kostnadseffektivt. Skulle lätt dubbla antalet patienter per dag för till exempel en distriktsläkare.