En tärande vandring för ett jobb i Sverige
– Sjukhusen är extra utsatta för bomber och flera av våra före detta kollegor har blivit fängslade och torterade för att de hjälper civilbefolkningen. Det är en av anledningarna till att så många läkare befinner sig på flykt och söker sig till Sverige just nu, säger Yaser Tafnkji och får nickande medhåll av vännerna.
Sjukhusläkaren har träffat fyra syrier på väg in i den svenska sjukvården.
Ryktet att läkare behövs här och att svenskarna är vänliga och öppna tror de är bidragande orsaker till den stora ökningen av antalet syriska läkare just i Sverige de senaste åren. Och fler lär det bli.
– I år var det 150 sökande på 15 platser till den ettåriga kursen vid Göteborgs universitet för utländska läkare på väg mot en svensk läkarlegitimation. Vi har fått höra från våra lärare att det kan bli så mycket som 450 sökande nästa termin, säger Alaa Eddin Nanah som precis hade påbörjat sin specialisttjänsgöring som allmänkirurg i Syrien innan han flydde till Sverige förra sommaren.
Just nu letar han efter en praktikplats – något som är lättare sagt än gjort för någon utan nätverk inom den svenska sjukvården.
– Vi försöker hjälpa varandra och samverka så mycket vi kan. Och flera svenska kollegor har varit väldigt hjälpsamma. Men som invandrad läkare måste man knacka på många dörrar innan en dörr till slut öppnas. Det blir över huvud taget väldigt mycket väntan för den som vill börja jobba som läkare i Sverige, säger Yaser Tafnkji.
Och just den långa väntan – på uppehållstillstånd, på språkkurs, på tester och på praktikplats är det de alla upplever som jobbigast på vägen mot en svensk läkarlegitimation. Rädslan att tappa sin förmåga och yrkesskicklighet – speciellt hos kirurgerna – är stor. Något som inte sällan får dem att snegla mot Tyskland – där tillfälliga läkarlegitimationer har blivit ett sätt att snabbare få in utländska läkare i vården.
– Det fungerar lite som en AT-tjänst. Du har den tillfälliga legitimationen under två år och har då hela tiden en specialist som handleder dig i yrket. Samtidigt lär du dig språket och får god inblick i vården. Något liknande hade varit otroligt värdefullt för oss även här i Sverige. Den ständiga väntan tär på oss. Men jag försöker peppa de andra att kämpa på. Att inte släppa tanken på en bra framtid här i Sverige. Men jag vet många som har gett upp, säger Yaser Tafnkji.
– Några av oss har försökt få jobb som undersköterskor för att få möjlighet att träna språket och lära oss mer om vården, men vi får bara svaret att det fanns andra sökande med mer erfarenhet av yrket. Så den vägen går det inte heller, säger Hasan Bitr.
– Det är frustrerande att inte kunna få in en fot när man vet att det behövs fler läkare här, säger Yaser Tafnkji. Vi är en resurs som ni behöver och vi behöver er. Men Sverige måste skynda sig.
Som en av dem som faktiskt har lyckats få en provtjänstgöring hoppas han kunna vara en förebild för andra – inte minst de nyanlända landsmännen i den senaste tidens flyktingvåg.
– Det är mitt sätt att hjälpa – att visa att det faktiskt går att få jobb här.
Att Västra Götalandsregionen har dragit igång ett projekt speciellt riktat till utländska läkare väcker också framtidstro, menar Yaser Tafnkji.
–Vi hoppas att den typen av projekt sprider sig till fler regioner och landsting. Alla tjänar på att vi kommer in snabbare i den svenska vården.
Yaser Tafnkji
- Ortoped, färdig specialist i Syrien 2002. Kom till Sverige 2013. Har en provtjänstgöring på Mölndals sjukhus. I november väntar provet i samhälls- och författningskunskap.
Ghassan Al Mohammad
- Specialist i invärtesmedicin i Syrien år 2000. Kom till Sverige för 1 år och 3 månader sedan. Hoppas mycket på en provtjänstgöring och en framtid som kardiolog.
Hasan Bitar
- Läkarexamen i Syrien 2011. Hann börja sin specialistutbildning till plastikkirurg före flykten.Har klarat språktestet och precis hittat en praktikplats på Angereds sjukhus där han nyss börjat.
Alaa Eddin Nanah
- Färdig läkare år 2011. Påbörjade en specialistutbildning till allmänkirurg. Har klarat språktestet och letar nu praktikplats.