Reportage: BLODIGLAR I SJUKVÅRDEN

En ovanligt hungrig kollega

Under en handduk i sköljrummet på vårdavdelning plastikkirurgi på Karolinska universitetssjukhuset i Solna döljer sig ett gäng något udda varelser. De lever sista delen av sina liv i en plastlåda och får äta ett riktigt skrovmål innan de till slut klassas som biologiskt avfall. Blodiglarna är svensk sjukvårds kanske mest fascinerande doldisar.

De som kanske vet mest om medicinska blodiglar i Sverige är familjen Tykesson. I snart 40 år har de sett till att nordisk sjukvård har kunnat nyttja de små varelsernas blodsugande egenskaper. De är Sveriges enda igelleverantör och som många goda idéer föddes även den här ur ett tydligt problem.

– På 80-talet var jag landstingspolitiker och läste då i tidningen Landstingsnytt att man hade börjat använda blodiglar på handkirurgen i Malmö. Man kunde inte få tag på svenska blodiglar utan var tvungen att importera från England, vilket var både var dyrt och krångligt, säger Gösta Tykesson, som idag är strax över 80 år och ägnar dagarna åt livet som pensionär istället för iglar.

Men vägen från idé till leveransfärdig blodigel kan knappast beskrivas som rak. Att föda upp blodiglarna på gården utanför Svalöv visade sig nämligen vara betydligt svårare än beräknat.

Efter att ha fångat ett gäng iglar i Tyskland försökte Gösta få dem att trivas i fångenskap hemma i Sverige. Han läste all litteratur som han kunde hitta, pratade med ”många som kan mycket om vattendjur” och åkte på spionageresa till en uppfödare i England.

Sammanlagt tog det runt två år av försök innan han hittat vägen framåt, men till sist, på en bädd av våt halm, i en lagom temperatur och på en diet av noga veterinärkontrollerat oxblod från det närliggande slakteriet, lyckades Gösta få blodiglarna att trivas tillräckligt bra för att föröka sig, om än i betydligt lägre utsträckning jämfört med de som inte lever i fångenskap.

– Det gället att efterlikna året. Man ska ha vinter, lite kyligt och mindre ljus en period, och sen ska det bli vår. Då är det ljust, varmare och de får mat, berättar han.

När produktionen väl var igång påbörjade Gösta Tykesson arbetet att sprida kunskapen om blodiglarna till sjukhus i andra delar av landet än Skåne. Med hjälp av den läkare i Malmö som, enligt honom, var först i landet med att använda iglar i sjukvården och den information han fått från farmen i England skrev han ihop ett informationsblad till intresserade.

– Jag minns att jag 1992 körde runt till svenska sjukhus med blodiglar i ett akvarium och visade upp dem, säger han.

Gösta och Fredrik Tykesson.

Sedan en tid tillbaka har Gösta lämnat över stafettpinnen till sonen Fredrik Tykesson, som driver verksamheten vidare. Och 2009 föddes den sista kullen blodiglar på gården.

– Vi importerar alla iglar från Wales idag, det är ett för stort jobb att föda upp dem, säger Fredrik Tykesson.

När han gör en beställning packas blodiglarna oftast samma dag och skickas med flyg till Sverige. Mindre än ett dygn senare är de framme hos honom på gården i Skåne. När en beställning sen görs av sjukvården transporteras blodiglarna till sjukhuset – är det i närheten av Skåne kör Fredrik själv, men är det ett för stort avstånd skickas de i ett paket med expressleverans och är framme morgonen efter. Är det akut transporteras de med taxi, eller flyg om avståndet kräver det.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera