Nyhetsarkiv

”En bra chef kan inte vara vän med alla”

När Sjukhusläkaren når Anders Sjöberg, konsulten bakom intelligens- och personlighetstestet, berättar han att tanken bakom att testets algoritm missgynnar personer med höga poäng inom området vänlighet, eller social stil som det kallas i sammanhanget, är att forskning visar att en bra chef helt enkelt inte kan vara vän med alla.

– Det algoritmen gör är att den väger ihop resultatet  av intelligenstestet och personlighetstestet och då straffas du lite om du har extremt höga sådana här sympatiskhetspoäng.  Det kan bli problem att leda en verksamhet om man som chef har problem att sätta ner foten och säga nej och en sådan undfallenhetsproblematik uppstår lättare för en person med höga poäng inom det här området.

Anders Sjöberg är noga med att betona att det inte handlar om att rekrytera elaka personer, utan att undvika dem som har en tendens att till exempel ändra åsikt för att upprätthålla sin sympatiska framtoning.

– Man ska komma ihåg att det som framför allt är utslagsgivande i det här testet är begåvning och målmedvetenhet, säger han.

När det gäller den matematiska modellen där de båda testerna sammanvägs, menar Anders Sjöberg att det finns stöd i forskningen att mekanisk sammanvägning av testresultat effektiviserar urvalsprocessen. Men när Sjukhusläkaren frågar honom om mejlsvaret till läkaren som önskade ta del av studierna bakom, berättar Anders Sjöberg att det svaret beror på att en länk i beräkningsmodellen aldrig förut hade använts vid tillsättning av just chefer och det var därför han inte kunde visa upp några sådana studier vid förfrågan.

– Därför valde vi i stället att använda data från en grupp som inte sökte chefsposter. Men nu har vi hunnit testa 500 av de sökande till Nya Karolinska och analyserna visar att vi kan bekräfta vår preliminära modell.

Hur menar du att du kan bekräfta modellen? Cheferna har ju inte börjat jobba ännu – hur kan du då dra slutsatsen att de som får jobben baserat på det urvalet är bra chefer?

– Min modell bygger på sannolikhetsbedömning, säkra kommer vi aldrig att bli. Jag kunde i analyserna bekräfta inbördes samband mellan alla variabler i modellen. För att veta exakt hur stor effekten blev måste vi vänta flera år, samla kriteriedata och analysera.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera