Nyhetsarkiv

Elisabet hoppade av – ”Framtiden blev för osäker”

– Jag hoppade av mest av personliga skäl. Det är en osäker framtid för akutläkare. Både jag och min man är från Norrbotten och skulle vi vilja flytta hem skulle vi hamna många år bakåt i karriärstegen. Om akutsjukvård var en erkänd specialitet hade saken varit annorlunda.
Elisabet Andersson berättar att hon trivdes bra på akuten, även om hon märkte att satsningen på akutläkare inte sågs med blida ögon från alla på SÖS. Uppbackningen från övriga sjukhuset har inte varit helgjuten.

Hon tror inte att akutsjukvård som tilläggsspecialitet kommer att fungera.
– Vilken klinik vill lägga resurser på att utbilda någon till kirurg om de vet att vederbörande inte tänker stanna kvar och operera hos dom? Det är ju rena slöseriet ur klinikens synpunkt.

När Elisabet Andersson anställdes hade hon något som skulle föreställa ett ST-förordnande, men som inte gällde när det kom till kritan. I kontraktet stod att hon antingen kunde fortsätta på akuten efter projektet, eller gå in i en valfri specialitet på Södersjukhuset.

– Det var sanktionerat av sjukhusledningen, men de hade nog glömt att kolla upp det på klinikerna. Ganska snart stod det klart att medicinkliniken förbehöll sig rätten att välja sina egna ST. Där skulle ingen få ramla in bara sådär, säger Elisabet Andersson.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera