Nyhet

Elin Karlsson tillbaka i Läkarförbundets styrelse

Efter avslutat fullmäktigemöte står det klart att Sjukhusläkarnas ordförande Elin Karlsson har valts in som ny ordinarie ledamot i Läkarförbundets styrelse. Styrningen av vården, vårdplatsbristen och möjligheten för läkarna att få fokusera på kärnverksamheten ser hon som några av de viktigaste frågorna att driva från sin nya plattform.

För fyra år sedan valde Elin Karlsson att lämna sin plats i Läkarförbundets styrelse – men nu är hon tillbaka i en lite annan roll som Sjukhusläkarnas ordförande.

– Det känns jätteroligt och viktigt för oss inom Sjukhusläkarna att ha en nära koppling till förbundsstyrelsen för att få gehör för den politik vi vill föra fram, säger hon.

Fördelarna med att kombinera de båda rollerna är många, menar Elin Karlsson.

– Sjukhusläkarna är som en enorm tankesmedja som är väldigt heltäckande och vi kan ta fram så mycket viktiga frågor och föra upp dem på förbundets agenda.

Vilka frågor ser du som viktigast att driva framåt?

– Just nu är det viktigt att vi är aktiva i samband med att huvudmannaskapet ses över i kommande utredning. Styrningen av vården är en enormt viktig fråga för oss. Sedan är frågan om vårdplatserna ständigt aktuell precis som vårdköerna. Vi måste också jobba mer för att få fokusera på kärnverksamheten inom vården.

Vad tar du annars med dig från årets fullmäktige?

– För det första att man måste jobba med formerna eftersom flera motioner inte riktigt han behandlas ordentligt i år. Organisatoriskt måste man se över detta och ha en tydlig strategi inför nästa år. Sedan är det så otroligt roligt att många av våra frågor gick igenom via våra motioner. Det var till exempel jättekul att vi fick bifall tillsammans med studenterna i frågan om en nationell slutexamen efter den sexåriga läkarutbildningen för att kvalitetssäkra den. Det är väldigt kul att studenterna som går utbildningen också känner att man behöver säkerställa att de får en god utbildning och vill ha en tenta som ger möjlighet att kontrollera att universitetsorterna håller en tillräcklig nivå.

Någon annan fråga som du är nöjd med att ni fick gehör för?

– Jag är glad över den uppmärksamhet vi fick kring vår motion om öppna kontorslandskap där vi fick bifall för en strävan efter hjärnvänliga arbetsplatser och tillgång till ett bra faktaunderlag kring hur öppna landskap eller stökiga miljöer påverkar möjligheterna att göra ett gott arbete med bibehållen sekretess. Det vi hör är att läkarna ute på sjukhusen har fått det allt sämre i det här avseendet och många gånger väljer att göra klart det sista hemifrån för att man blir störd hela tiden. Så ska det ju verkligen inte vara.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2023-05

Fortbildning / arbetsmiljö / telemedicin / taligenkänning

Prenumerera