Nyhetsarkiv

Efter studie – nu vill forskare att behandling ses över

Uppföljning med ultraljud i stället för operation leder inte till ökade risker för följdsjukdomar. Det visar en internationell multicenterstudie som nyligen publicerats i Lancet Oncology. Nu anser forskarna att det finns anledning att se över hur man behandlar äggstocksförändringar i vården.

Lil Valentin, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus, har sedan slutet av 1990-talet tillsammans med kollegor från bland annat Belgien forskat om hur man inom sjukvården ska kunna skilja mellan godartade och elakartade cystor och knutor i äggstockarna för att undvika onödiga kirurgiska ingrepp.

Tillsammans med kollegor har Lil Valentin nu följt cirka 2 000 kvinnor med syfte att undersöka hur godartade förändringar i äggstockarna utvecklas om de inte behandlas. Studien visar att uppföljning med ultraljud i stället för operation inte leder till ökade risker för följdsjukdomar.

Hon framhåller att en minskning av antalet kvinnor som opereras för godartade äggstocksförändringar kan medföra att färre kvinnor drabbas av kirurgiska komplikationer och obehag. Utöver det skulle sjukvårdskostnaderna minska.

– Sen mycket lång tid tillbaka har man ansett att alla äggstocksförändringar ska opereras bort. Man har varit rädd för att det annars kan utvecklas till en elakartad tumör eller komplikationer. Men vi har visat att det är ovanligt med komplikationer, säger hon.

Forskarna anser att undersökningen ger anledning att se över hur man behandlar äggstocksförändringar i vården.

– En operation är inte riskfri och de flesta operationer går bra, men det går inte att säga på förhand vem som kommer drabbas. Man har sett i stora studier, där man opererat många kvinnor som har haft godartade förändringar, att det kan bli allvarliga komplikationer, säger Lil Valentin.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera