Nyhetsarkiv

Facket befarar kaos på landets apotek

Endast en handfull medarbetare förväntas följa med när E-hälsomyndigheten flyttar från Stockholm till Kalmar. Nu befarar facket att kompetensförlusten kan leda till både förseningar i utvecklingen på e-hälsoområdet – och i värsta fall långa stopp i e-receptsystemen med kaos på apoteken som följd.

– Det är en väldigt stor risk med att flytta just E-hälsomyndigheten för vi levererar de facto en samhällskritisk tjänst. Det är vi som har hela e-recepthanteringen hos oss och det är väldigt många människor som dagligen är beroende av att våra tjänster fungerar, säger Emmeli Gross, ordförande i SACO-S på E-hälsomyndigheten i Stockholm.

Som anställd på E-hälsomyndigheten känner hon ett ansvar att förmedla omfattningen av riskerna med att flytta en så pass känslig verksamhet, berättar hon och menar att det är de anställda och inga andra som sitter på fakta om hur stora de här riskerna faktiskt är.

Hennes besvikelse är stor över att försöken från numera avgående generaldirektören Torsten Håkansta att få gehör hos MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, inte verkar ha burit någon som helst frukt.

– Det är inte långsökt att befara långa stopp i e-recepthanteringen i samband med att flytten genomförs. I våras var det till exempel en incident hos oss som ledde till kaos på apoteken. Risken är stor att den typen av incidenter nu kommer att komma oftare och vara längre. Om våra system står stilla ett par dagar i följd – vad händer då?

För servrarna hos E-hälsomyndigheten måste ständigt uppgraderas och hanteringen av systemen är omgärdad av mycket kunskap – en kunskap som trots en diger överlämning inte kommer att kunna föras vidare fullt ut, befarar Emmeli Gross.

– Även om man dokumenterar så mycket man kan så är det mycket av kunnandet som sitter hos människor med lång erfarenhet. Och inget tyder på att någon större andel av de personerna kommer att vilja följa med till Kalmar, säger hon.

För de 150 medarbetarnas intresse för att bryta upp från sina etablerade liv och en blomstrande arbetsmarknad i Stockholm och följa med myndigheten de drygt 30 milen söderut har visat sig minst sagt klent.

– Jag tror att en handfull kanske funderar hyfsat seriöst på saken. Det baserar jag på korridorsnacket samt hur många det var som följde med för att titta på Kalmar när möjligheten gavs. Och det är ungefär lika många som följde med när Konsumentverket utlokaliserades så det borde inte vara särskilt förvånande för någon.

Förutom de akuta riskerna med flytten befarar Emmelie Gross och de andra medarbetarna ett långsiktigt tapp inom e-hälsosverige, berättar hon.

– I stället för att utveckla verksamheten framåt tvingas man nu lägga stora mängder tid och energi på att försöka genomföra den kostsamma flytten. Vi räknar med kostnader på flera hundra miljoner. Det handlar alltså om hundratals skattemiljoner som investeras i detta riskprojekt, säger hon.

Varför ska E-hälsomyndigheten flytta just till Kalmar?

– Det har funnits en lobbygrupp bestående av bland andra före detta landshövdingen i Kalmar som har drivit den här frågan gentemot regeringen. De har bland annat gjort en mängd skrivelser om detta till Socialdepartementet.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2022-05

Beläggningsgrader – överfullt på många kliniker år efter år / Informationsdriven vård i Halland / Offentlig vård möter privat aktör / Krönika: Hårdare klimat får tystnaden att växa / Pensionen – vad innebär förändringar i avtalet? / Hallå Där – Professor Ann Hellström

Prenumerera