Dyr ambulanshelikopter står utan läkare

En flashig ambulanshelikopter är inköpt för miljoner tillsammans med dyr, måttbeställd utrustning för personalen. Men än finns det inget överenskommet avtal med läkarna. Så ser det ut i Landstinget Dalarna.

Landstinget har rekryterat sju narkosläkare för att jobba halvtid på kliniken och halvtid i helikopterambulansen.  Men i maj tackade läkarna nej till det avtal som landstinget erbjöd eftersom det innebar en reallönesänkning. Enligt avtalet skulle läkarna, när de sov på helikopterstationen i Mora i väntan på att eventuellt rycka ut, få beredskapsersättning i stället för en ersättning motsvarande deras ordinarie lön.

Det skriver Fredrik Broman, överläkare vid ortopedkliniken på Falu lasarett, som skrev en uppmärksammad debattartikel om landstingets personalpolitik i Dalarnas Tidningar i går.

– Det är samma ersättning som om de låg hemma i sina egna sängar och hade beredskap, en dryg tredjedel av en timlön. Landstinget köper helikopter och helikopterplattor för miljoner och sedan försöker de snåla in på beredskapen, jag tycker att det är nedsättande mot personalen, säger han.

Helikoptrarna sägs kosta 65 miljoner kronor i inköp, helikopterplattor och en hangar i Mora cirka 80 miljoner, enligt obekräftade uppgifter. Driften ligger på cirka 35 miljoner per år.

Kristina Jennische, Läkarföreningens ordförande, vill inte gå in på om uppgifterna om ersättningen stämmer.

– Vi sitter i förhandlingar sedan en månad tillbaka och jag vill inte kommentera nivåerna över huvud taget, säger hon.

Däremot bekräftar hon att det var Läkarföreningen som tog initiativet till förhandlingar med arbetsgivaren, inte det omvända.

– När arbetsgivaren aldrig hörde av sig började kollegerna undra vilket avtal som skulle gälla. I september kontaktade vi arbetsgivaren. Det hade varit önskvärt att arbetsgivaren hade approcherat oss så att vi hade kommit igång med förhandlingarna tidigare, säger hon.

Fördröjningen får konsekvenser på flera sätt.

–  Vi tappar i produktion på centraloperation. Utbildningen av narkosläkarna har börjat men vi kan inte utlysa de tjänster som försvinner eftersom avtalet inte är förhandlat och läkarna har kvar sina tjänster, säger Fredrik Broman.

Hans syfte med debattartikeln var att sätta fokus generellt på landstingets personalpolitik, inte bara på debaclet med helikopterläkarna. För ett par år sedan var det landstingets sätt at hantera sjuksköterskebristen som fick honom att ta till pennan.

– Landstinget tror att de har kvar sitt personalmonopol men det har det inte, säger han.

Sjukhusläkaren har under dagen sökt divisionschefen Tomas Riman och förvaltningschef Karin Stikå Mjöberg utan resultat.