Nyhetsarkiv

Drygt 5 000 personer delar erfarenheter på Vitalis

Digitalisering, artificiell intelligens och innovationer. Årets upplaga av Vitalis, Nordens ledande konferens och mässa kring e-hälsa och framtidens vård och omsorg, drog i gång på tisdagen.

Drygt 5 000 företrädare från regioner, kommuner, privata vårdgivare, akademi och industri har samlats på Svenska mässan i Göteborg för att under tre dagar utbyta erfarenheter och kunskap, samt inspirera varandra.

Programmet innehåller mer än 300 föreläsningar kopplade till digitaliseringens potential, och cirka 200 utställare presenterar tjänster och produkter på mässområdet.

Marie Morell (M), oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland och ordförande för SKL:s sjukvårdsdelegation, tecknade i samband med invigningen en övergripande bild av hur hon ser på digitaliseringens potential. Men hon betonade samtidigt vikten av tydliga prioriteringar.

– Vi har så många möjligheter, men vi måste också värdera vad som är viktigast för patienterna. Vad är viktigt för dem? Hur ska ny kunskap användas? Politikerna måste förstå hur digitaliseringen kan användas på bästa sätt, säger hon.

Marie Morell beskriver regionernas tuffa ekonomiska situation som en stor utmaning.

– Det är tuffa ekonomiska tider. Vi kan se hur kostnaderna ökar, men vi får inte tillräckligt mycket sjukvård. Vi måste fatta kloka beslut framöver, säger hon.

En central aspekt när det gäller digitaliseringen är därtill, enligt Marie Morell, att matcha implementeringen av ny teknik med de kulturer som finns inom hälso- och sjukvården.

– Det kommer en stor våg av digitalisering, och vi måste hitta sätt för att dra så mycket nytta av den som möjligt.

Daniel Akenine, som är föreläsare, författare och teknik- och säkerhetschef på Microsoft, redogjorde för möjligheter och risker med utvecklingen av artificiell intelligens. Han målade upp framtida scenarier, såväl positiva som negativa, kopplade till tekniken.

Det är viktigt att vi skaffar oss kunskap om hur tekniken verkligen fungerar.

– Det är omöjligt att säga vilka scenarier som är mest troliga framöver, men det kommer inte vara enbart utopier eller dystopier. Det är så starka krafter som bidrar i utvecklingen att vi snarast pratar om en blandning. Det är viktigt att vi skaffar oss kunskap om hur tekniken verkligen fungerar, säger han.

Vid invigningen talade även Henrique Martins, ordförande för Board of the Shared Services Ministry of Health, Portugal. I samband med ceremonin delades även utmärkelserna Sveriges eHälsokommun och eHealth Award ut. Priserna gick till Hammarö kommun respektive Cross Technology Solutions.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera