Dråpmisstänka narkosläkaren släppt ut häktet

– Jag har hävt häktningsbeslutet, men skälet till att narkosläkaren släppts ur häktet är att det inte längre föreligger någon så kallad kollusionsfara, säger Elisabeth Brandt.

Efter förhören med den undersköterska som var med då barnet dog anser åklagaren att barnnarkosläkaren inte kan påverka utredningen.

Polisens utredning har visat att den livsuppehållande behandlingen avbröts i samråd med barnets föräldrar. Efter att respiratorn kopplades ur fortsatte medicineringen med läkemedlen morfin och Tiopental i syfte att lindra eventuell smärta och ångest.

Åklagaren avslöjar nu att det var polisen själv som låg bakom den anmälan som ledde till att kvinnan greps och sedan anhölls misstänkt för mord. Polisanmälan upprättades i samband med en annan brottsutredning som inleddes efter att föräldrarna anmält sjukvårdspersonal vid KS till polisen sedan deras dotter felbehandlats.

Det är inte klarlagt huruvida flickan dog före eller efter den påstådda injiceringen. Det har heller inte gått att fastställa vilka mängder morfin och tiopental som barnet har haft i blodet.

Utredningen visar att medicineringen har tillförts under en längre period. Det går enligt läkarens försvarsadvokat inte att uttala sig om när den dödliga medicineringen gjordes. Spannet kan variera från ett par dagar till bara några sekunder innan flickan dog.