Nyhet

Dramatisk ökning av oavsiktliga dataläckor

Personuppgifter, lösenord och känslig information från journaler. Antalet oavsiktliga interna dataläckor inom sjukvården ökade med 56 procent under förra året enligt SOTI:s sjukvårdsrapport.

Att antalet oavsiktliga interna dataläckor inom sjukvården ökar i snabb takt är mycket allvarligt, menar Stefan Spendrup som är säljchef för norra och västra Europa på mjukvaruföretaget SOTI som nyligen presenterade sin årliga sjukvårdsrapport.

– Beroende på vem som får tag i dessa uppgifter så kan de användas på olika sätt. Det kan vara allt från politiska intressen till personer som vill använda det i utpressningssyfte eller på annat sätt missbruka de känsliga uppgifterna, säger han.

Stefan Spendrup är säljchef för norra och västra Europa på mjukvaruföretaget SOTI.

Vad beror den stora ökningen på? 
– Dels sker det en generell utveckling där digitala verktyg som telefoner, läsplattor, datorer och olika applikationer används i allt större utsträckning inom sjukvården. Dels blir vi alltmer rörliga och arbetar mer och mer hemifrån, under resor eller gör hembesök hos patienter vilket medför en ökad risk att till exempel tappa bort olika enheter. Parallellt med det sker en generell ökning av cyberattacker och brottslighet på nätet. Tillsammans leder det till en snabb ökning av antalet oavsiktliga interna dataläckor av det här slaget inom sjukvården.

Vad kan jag som enskild läkare göra för att förhindra detta i min vardag?

– Det finns många saker du kan göra själv. Det viktigaste är att aldrig hantera, diskutera eller kommunicera kring patientdata eller annan känslig information på dina privata enheter. Om du behöver koppla upp dig mot arbetsplatsen hemifrån ska det alltid ske via en jobbdator och en säker anslutning som till exempel VPN. Ställ krav på din it-avdelning att alla enheter du får är säkra och kräv också utbildning i hur de ska hanteras på ett säkert sätt så du vet vad du får och inte får göra.

Använd aldrig publika laddare eller nätverk utan lösenord

– När du är ute och reser i jobbet och behöver ladda din enhet – använd aldrig publika laddare eller nätverk utan lösenord. De är inte säkerhetsklassade och en laddare kan vara mixtrad med så den överför saker till din enhet. Då kan någon ta sig in och lyssna av och få ut känslig information. För även om informationen på din dator kanske inte är särskilt värdefull ur din egen synvinkel kan den mycket väl vara det för någon annan.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera