Nyhetsarkiv

Domstolen kräver att Fikru Maru är på plats

Den etiopiska domstolen lämnade ännu en gång inget besked i fallet Fikru Maru. Den här gången hänvisade man till att Fikru Maru själv inte var närvarande i rättssalen. Fikru Marus svenska advokat Hans Bagner tror ändå att dagens besked var ett litet steg framåt.

– De har beslutit att avskilja hans mål från de andra målen i det här ärendet. Det är tidigare en sak som de använt som ursäkt för att inte ta ställning. Så det är ett klart steg framåt.

Att domstolen inte lämnade ett besked till Fikru Maru berodde på ett krav på att han själv är närvarande i rättssalen. Därför sköts domen ännu en gång upp, den här gången till på måndag, den 10:e oktober.

Fikru Marus hälsotillstånd har gjort att det inte är möjligt för honom att närvara i domstolen. Så sent som i går kollapsade hans lunga för tredje gången. Domstolen öppnade dock upp för att ordna med ambulanstransport.

– Det besynnerliga kravet på att han ska vara närvarande verkar vara något de inte kan göra avsteg från. Det känns lite makabert nästan, men de har sagt att de är beredda att hjälpa till att ordna med ambulanstransport.

Hans Bagner tror åtminstone att man nu kommit så långt att det faktiskt finns en dom att meddela Fikru Maru.

– Jag räknar med att det kommer komma en dom på måndag, det finns anledning att tro det.

Dottern Emy Maru som är på plats i Etiopien säger till SVT Nyheter Gävleborg att Fikru Marus hälsotillstånd åtminstone i dag är så pass stabilt att han hade klarat en ambulanstransport till domstolen.

– Men vi vet ju inte hur han kommer må på måndag, säger hon till SVT Nyheter Gävleborg.

Om Fikru Maru får en dom på måndag, och finns skyldig till anklagelserna att ha känt till att den tidigare tullministern utövat otillbörlig påtryckning är förhoppningen att fängelsestraffet ska bli så pass kort att han kan anses ha avtjänat sitt straff under de 3,5 år han suttit fängslad utan rättegång och på så sätt kan flygas hem till Sverige för att få den operation han behöver.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera