Nyhetsarkiv

Domstol får avgöra om läkaren varit illojal enligt lagen

Den 30 oktober fick barnhjärtläkaren Sune Johansson sparken från sin tjänst på SUS för att ha deltagit i planeringen av en privat barnhjärtkirurgisk verksamhet som skulle operera utländska barn i Lund, vid sidan av SUS verksamhet.

Han anklagas för att ha mörkat sitt deltagande där han skulle ha en ledande roll och även försett företaget Healthwing Skåne AB med information om den nuvarande verksamheten i Lund.

Sune Johansson menar att han har medverkat vid något som kan liknas vid en anställningsintervju. I investerar­presentationer från företaget har det förekommit uppgifter om att han var medicinsk chef och delägare, men det var bara företagets vision, menar han.

Sune Johansson och hans advokat kommer att lämna in en ansökan om stämning mot arbetsgivaren för att få uppsägningen ogiltigförklarad.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2020-03

Hur kommer coronakrisen att påverka världen och sjukvården? Läkare experter och forskare ger sin syn på saken / Bill Gates förslag i talet från 2015 / Johan Giesecke: "Bill Gates underskattade de politiska svårigheterna" / Björn Olsen om beredskapen framtiden och vad som behöver göras / Intensivvårdsläkare berättar om månaderna som passerat / Debatt: "Coronakrisen – en möjlighet till framtida lärdomar?" / Krönika: "Det vi genomlever nu är resultatet av ett gigantiskt politiskt misslyckande"

Prenumerera