Nyhetsarkiv

Dokumentär om rutiningrepp som slutade med döden

30-årige Rikard Langewolf kom in till akuten på Karolinska sjukhuset i Solna med smärtor i magen som visade sig vara gallsten. På grund av platsbrist får operationen vänta, vilket leder till nödlösningar och stora komplikationer. Två månader senare dör Rikard Langewolf. Hans historia berättas nu i en ny dokumentär i Sveriges Radio P1.

Det är journalisten Hugo Lavett som gjort dokumentären om ett system som fallerar totalt i Rikard Langewolfs fall. När Rikard väntat fyra dygn på en operation bestämmer läkarna sig för en nödlösning där operationen ska delas upp mellan två olika sjukhus och under två dagar. Men Rikard börjar spy grön galla och insjuknar snabbt. Två månader och 30 operationer senare dör han. I dokumentären deltar Rikard Langewolfs sambo och övriga familjemedlemmar.

– Jag kom i kontakt med Rikards familj strax efter att han gick bort 2014 och har jobbat med dokumentären av och till sedan dess. Det har behövt ta tid, det är en väldigt komplicerad historia och jag har sökt mig fram till ett sätt att berätta den. Det är en dokumentär som ställer en massa frågor, väcker sorg och ilska, och kanske inte kommer med så många svar. Men som jag hoppas kan ligga till grund för en diskussion om svensk sjukvård, säger Hugo Lavett i ett pressmeddelande.

P1 Dokumentär: 70 dagar mot döden – rutinärendet som gick fel sänds söndag 22 maj kl. 15.03 i P1, men finns redan nu att höra på sverigesradio.se.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Sjukhusläkaren

Nyheter, debatter & reportage från sjukhusvärlden

Prenumerera