Divisionschefen: ”Bilden stämmer inte”
Flera av uppgifterna om hur det gått till kring tillsättningen av narkosläkare på ambulanshelikoptern i Landstinget Dalarna, stämmer inte, enligt Tomas Riman, divisionschef kirurgiska specialiteter. Det Fredrik Broman påstår innehåller faktafel, säger han.
–Det fanns till exempel inget avtalsförslag från oss i maj som narkosläkarna kunde tacka nej till. Däremot kom läkarna med egna lönekrav som låg mycket högre än motsvarande tjänster i Värmland och Västra Götaland.
I de diskussioner som förts med narkosläkarna har det heller aldrig varit aktuellt med den lägsta nivån – beredskapsersättning – så som Fredrik Broman uppger, hävdar Tomas Riman. Under väntetiden mellan uppdragen har det varit nivån ej aktiv jourersättning, som diskuterats, säger han.
– Läkarna ska inte tjäna sämre på att jobba på ambulanshelikoptern än på kliniken. Men det är skillnad att vara på kliniken och att vänta på basen, där får de vila mer, tempot är lägre. I Värmland har de 3-4 uppdrag per dygn och det finns begränsningar i uppdraget på grund av piloternas avtal om återhämtning.
Tomas Riman vill också bemöta Fredrik Bromans påstående att produktionen på Operationscentralen blivit lidande på grund av att avtalet med narkosläkarna inte blivit klart och nya narkosläkare inte kunnat anställas för att fylla upp för de fem på kliniken som är under utbildning går utbildning.
– Det har varit klart med Anestesikliniken att man kunnat anställa fler läkare utan att avtalet är klart, det har vi tagit höjd för.
Tomas Riman kan dock förstå kritiken om att man från ledningen inte var tillräckligt snabb med att inleda förhandlingar.
– Jag håller med om att vi borde ha kontaktat Läkarföreningen tidigare, säger han.
Den ersättningsmodell som nu förhandlas skiljer sig helt från den tidigare konstruktionen och avsikten är att det ska bli ett kollektivavtal. Mer än så vill Tomas Riman inte säga i nuläget. Anställningarna på helikoptern gäller från och med första februari så man har fram till dess på sig, sammanfattar han.
För att bemöta Fredrik Bromans mer generella kritik vad gäller Landstinget Dalarnas personalpolitik ger Tomas Riman ett antal exempel på insatser som har gjorts för att förbättra situationen: Sjuksköterskornas löner ligger numera bland de högsta i landet; de extra tillägg som ges för att stimulera deras helgtjänstgöring har fungerat; på Falu lasarett har Reumatologkliniken vikt fem vårdplatser för ortopediska patienter och patienter som genomgår planerade ortopediska operationer ligger inte kvar på helgerna, för att nämna några.
– Vi gör vad som står i vår makt, det här är goda exempel på att vi försöker driva en bra personalpolitik. Om Fredrik Broman vill få personal till ortopeden borde han inte uppmana folk på sociala medier att inte ta anställning där.
Men oavsett vad du tycker att han bör säga på sociala medier, kan du förstå det han är kritisk till?
– Nej, jag har delvis en annan bild av hur verkligheten ser ut än Fredrik Broman. Jag har förståelse för att personalen har det tufft ute på vårdavdelningarna men ser också att vi i ledningen gör vad vi kan för att det ska bli så bra som möjligt.