Nyhet

Digital vårdcentral stöttar vården i Halland

För att möta behovet av vård när trycket på akuten är som högst i sommar har region Halland inlett ett samarbete med den digitala vårdtjänsten Min doktor under sommarmånaderna. 

– Inför sommaren har vi på olika sätt sett över hur vi ska kunna möta upp det behov av akut vård som finns. Vi får ett ökat tryck på våra akutmottagningar, även av patienter som inte är i behov av akut specialistvård, utan har behov av vård inom primärvården. För vissa av de här patienterna kommer vi nu kunna erbjuda ett digitalt läkarbesök. Det ökar tillgängligheten och valfriheten till vård och är ett bra tillfälle att testa de möjligheter som den nya digitala tekniken ger, säger Eva Osvald Gustafsson som är direktör för Framtidsarbetet region Halland.

Samarbetet mellan region Halland och Min doktor pågår under perioden 27 juni till 28 augusti och kommer att vara kostnadsneutralt för privata vårdgivare. När patienter uppsöker akuten gör vårdpersonalen alltid en första bedömning av hur allvarligt och akut ärendet är. Om patienten inte är i behov av akut specialistvård på sjukhuset kan vårdpersonalen för vissa patienter, erbjuda ett läkarbesök på nätet som alternativ till det vanliga “fysiska” besöket på en vårdcentral. Patienten får då en personlig kod som gäller som betalning vid onlinebesöket och kostnaden är samma som ett vanligt besök på en vårdcentral. På så vis får patienten diagnos och behandling utan att sitta flera timmar i onödan i väntrummet.

– Många av de patienter som söker vård behöver inte fysisk undersökning för att få korrekt diagnos och behandling. Jag är övertygad om att digital vård är framtiden för alla delar av sjukvården. Den finns många fördelar med att hjälpa patienter i tidigt skede, helst innan de behöver kontakta akutsjukvård eller primärvården, och vi erbjuder ett tryggt och snabbt alternativ till tidsbokning och väntrum för patienter som har enklare besvär. Idag har vi både privatpersoner och försäkringsbolag som kunder och har hanterat över 20 000 patientärenden över nätet, säger Henrik Kangro som är specialistläkare och medicinskt ansvarig på Min Doktor.

Analyser, reportage, debatt och nyheter från sjukhusvärlden Vi ser till att hålla dig i händelsernas centrum

GDPR

Ur Sjukhusläkaren 2019-06

Tema: Ledarskap / ”Att bli verksamhetschef var som att kliva in i en snöstorm” / Forskare: Detta gör en ledare bra / Hälso- och sjukvårdsdirektören som kom utifrån och fick lämna efter bara åtta månader / Så arbetar Läkarförbundet för att läkare ska kunna bli chefer / Politikernas våra drömmar: Visioner och värdegrunder / Så gick Västerbotten från ”världsbäst” till ”från fjäll till kust / November 2019 blev en svart månad för den svenska landstingssjukvården

Prenumerera