Diabetesvården kan få eget vårdprogram

– Idag kan vi se att det finns stora skillnader i diabetesvården, säger Claes-Göran Östensson som är ordförande i nationella programrådet.

SKLs redovisning av vården i ”Öppna jämförelser” och diabetesregistret visar att det är stora skillnader i diabetesvården i både landsting och kommuner.

Vårdprogrammen kommer att ta upp vad man gör med patienter som är dåligt kontrollerade när det gäller blodsocker, kommunal diabetesvård och grupputbildning av diabetiker.

– En annan viktig faktor som vi tar upp är framgångsfaktorer i vården, varför vissa landsting lyckas bättre än andra, berättar Claes-Göran Östenson.

Ur Sjukhusläkaren 2020-06

Covid-19 fanns i Italien redan sommaren 2019 / Tema: Hur rustad är sjukvården mot cyberattacker / Krönikor / Friska Sjukvårdspriset / Tips för avkoppling under storhelgerna